Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

ΑΝΤΙΟ ΑΠΟ ΚΟΝΤΡΕΡΑΣ - ΒΙΕΡΙΝΙΑ


Διαβάστε περισσότερα...

Πώληση οδυνηρή, αλλά αναγκαία

Έναν Πάμπλο Γκαρσία, δηλαδή έναν παίκτη που να γουστάρει η εξέδρα για τη μαχητικότητά του, ο ΠΑΟΚ μπορούσε πάντα να τον έχει
   Το αληθινά δύσκολο ήταν να βρει έναν εξαιρετικά ταλαντούχο μικρό που να αναδειχθεί σε ηγετική φυσιογνωμία, όπως συνέβη με τον Βιεϊρίνια και να εντοπίσει έναν σπουδαίο επαγγελματία που όλοι οι άλλοι να ζηλεύουν, όπως συνέβη με τον Κοντρέρας. Στον ΠΑΟΚ είχαν πάντα αυτά τα χρόνια να λένε ότι με όπλο την καλή οργάνωση μπορεί να βρεθούν και άλλοι Βιεϊρίνια και Κοντρέρας –ο Γκαρσία ως περίπτωση είναι μοναδικός. Δεν χωρά αμφιβολία ότι η αποχώρηση των δύο παικτών είναι ένα τρομερό χτύπημα για τη διοίκηση Ζαγοράκη: χάνονται δύο σύμβολα αισιοδοξίας.
 
Αισιοδοξία
 
Ο ΠΑΟΚ όλο αυτό το διάστημα του Ζαγοράκη δούλεψε χάρη στην αισιοδοξία που δημιουργήθηκε σε ένα μεγάλο μέρος του κόσμου του: δεν ήρθαν τίτλοι, ήρθαν όμως σπουδαίοι παίκτες και η ομάδα ανέβηκε επίπεδο. Η φυγή των δύο θα δημιουργήσει γκρίνιες, μουρμούρες και εντάσεις: κυρίως γιατί ο Θοδωρής Ζαγοράκης και οι συνεργάτες του στις τελευταίες συνεντεύξεις δεν εξήγησαν επαρκώς τους κινδύνους μπροστά στους οποίους βρίσκεται η ομάδα.
 
Πανικός

Πιθανότατα αυτές οι εξηγήσεις δεν δόθηκαν για να μην υπάρξει πανικός, οι κίνδυνοι όμως ήταν τεράστιοι: ο ΠΑΟΚ έχει ειδοποιηθεί εδώ και λίγους μήνες από την ΕΠΟ ότι στα πλαίσια της εφαρμογής του financial fair play μέσα στον Ιανουάριο θα κληθεί από την πειθαρχική επιτροπή της UEFA να εξηγήσει τους ισολογισμούς του. Νομίζω ότι η ακρόαση του ΠΑΟΚ έχει οριστεί για την επόμενη εβδομάδα –για τις 8 του μηνός. Αυτό που δεν έγινε κατανοητό (ίσως για να μην προκληθεί ακόμα μεγαλύτερη ένταση εντός της ομάδας) είναι ότι ο ΠΑΟΚ κινδυνεύει με άμεσο αποκλεισμό από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, αν δεν πείσει την πειθαρχική επιτροπή της UEFA για την ικανότητα εξυπηρέτησης των χρεών του. Με απλά λόγια, δεν ήταν στον αέρα μόνο το θέμα της μελλοντικής του αδειοδότησης, αλλά και τα ματς με την Ουντινέζε: ο ΠΑΟΚ για να μην έχει τέτοια προβλήματα, θα έπρεπε να βρει 8 εκατομμύρια ευρώ, είτε βάζοντας φρέσκο χρήμα, είτε ελαφραίνοντας το κόστος του ρόστερ του είτε κάνοντας και τα δύο –πράγμα που έγινε. Τα χρήματα της πώλησης του Βιεϊρίνια δεν ήταν απαραίτητα για το καλοκαίρι, αλλά για τώρα.
 
Τιμωρία

Τι θα γίνονταν αν αυτή η πώληση δεν προχωρούσε; Ο ΠΑΟΚ θα έπρεπε να ρισκάρει μια πιθανή τιμωρία του. Η τιμωρία αυτή δεν είναι 100% βέβαιη, καθώς η εφαρμογή του financial fair play τώρα ξεκινά (και μάλιστα οι έλεγχοι για την ώρα αφορούν μόνο χρέη προς ποδοσφαιριστές και εργαζόμενους). Ο ΠΑΟΚ θεωρητικά θα μπορούσε να τη γλυτώσει με μια αυστηρή σύσταση και θα είχε σε αυτή την περίπτωση χρόνο να βρει τα χρήματα μέχρι το καλοκαίρι. Και αυτό όμως το άκρως αισιόδοξο σενάριο σήμαινε ότι το καλοκαίρι ο Βιεϊρίνια δεν θα πωλούνταν ποτέ 4 εκατ ευρώ: από τη στιγμή που θα γινόταν γνωστή η ανάγκη της ομάδας να βρει χρήματα, η τιμή του παίκτη θα κατρακυλούσε. Αυτός πιστεύω ήταν κι ο λόγος που ο Ζαγοράκης δεν έκανε γνωστές τις τρέχουσες προθεσμίες και τους κινδύνους. Φυσικά υπήρχε και η (μεγάλη) πιθανότητα να μην πείσει ο ΠΑΟΚ την UEFA για τη βιωσιμότητα του χρέους του, να αποκλειστεί από το Γιουρόπα Λιγκ τώρα και να μην έχει και δικαίωμα να παίξει στην Ευρώπη και του χρόνου. Σε αυτή την περίπτωση θα επικρατούσαν συνθήκες χάους: οι παίκτες θα άρχιζαν τις προσφυγές, ο ΠΑΟΚ θα διαλυόταν.
 
Καλό
 
Καταλαβαίνω ότι η φυγή των δύο παικτών πονάει. Η φάση συνειδητοποίησης, όμως, στην οποία μπαίνει ο ΠΑΟΚ μπορεί να βγει σε καλό. Η διοίκησή του μπορεί να κάνει ένα σχέδιο για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Υπάρχει μία πιθανότητα ο κόσμος να το καταλάβει και να τη στηρίξει: θα είναι δύσκολο, αλλά αν υπάρχουν Κροίσοι με χρήματα ή καλύτεροι διαχειριστές, καλώς να ορίσουν. Η εξέλιξη είναι δραματική, αλλά προτιμότερη από το να σφυρίζουμε κλέφτικα νομίζοντας ότι η κρίση αφορά άλλους…
 
Αδιέξοδο
 
Η ΕΠΟ πρέπει να κάνει κατανοητούς τους κινδύνους που οι ομάδες μας διατρέχουν. Οι παράγοντες των ομάδων είναι δύσκολο να μιλήσουν: όπως είπε κι ο Σταύρος Αδαμίδης –κάπως ανενδοίαστα– οι πρόεδροι πρέπει να είναι λόγω θέσης αισιόδοξοι, η αλήθεια –λέω εγώ– είναι optional. 
Για την ομοσπονδία όμως οι κανόνες είναι διαφορετικοί: ο Σοφοκλής Πιλάβιος δεν έχει κανένα λόγο να μην κάνει γνωστή τη δραματική κατάσταση στην οποία βρίσκονται με την εφαρμογή του financial fair play κάποιες ΠΑΕ –κυρίως η ΑΕΚ, ο ΠΑΟΚ και ο ΠΑΟ. Στην προκείμενη περίπτωση δεν έχουν κανένα νόημα οι διαρροές στις εφημερίδες: τα όποια αποκαλυπτικά ρεπορτάζ δεν λειτουργούν ως καμπανάκια συναγερμού –συχνά τα πνίγουν τα ψέματα των διοικήσεων για επενδυτές που θα βάλουν εκατομμύρια ευρώ.
 
Η ΕΠΟ πρέπει να βρει το κουράγιο να εξηγήσει στον κόσμο τον μηχανισμό λειτουργίας του financial fair play και κυρίως τη δραματική κατάσταση των ΠΑΕ που από αυτή αδειοδοτήθηκαν. Από τη στιγμή που οι πιο πολλές από αυτές στηρίζονται ουσιαστικά από τον κόσμο, ο κόσμος πρέπει να ξέρει ποιο είναι το μέλλον τους, όσο εφιαλτικό και αν ακούγεται.
 
 Ο πρόεδρος της ΕΠΟ έκανε πρόσφατα τηλεοπτικές εμφανίσεις κι έδωσε συνεντεύξεις. Τον ρώτησαν για ένα πλήθος από πράγματα που αφορούν τη διαιτησία, την ιστορία, το παρελθόν: όλα αυτά είναι σκαμπρόζικα και ενδιαφέροντα, αλλά δεν είναι τα σημαντικά –τα σημαντικά είναι πάντα αυτά που έρχονται. Αν π.χ. είναι αλήθεια ότι στην ΑΕΚ χρειάζονται 21 εκατ. ευρώ για να παίξει του χρόνου στην Ευρώπη (όπως μαθαίνω…), καταλαβαίνετε γιατί δραματικό αδιέξοδο μιλάμε…                                                           
Διαβάστε περισσότερα...