Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

Η πρώτη ευρωπαική κούπα στην Γενεύη

Πέρασαν 21 χρόνια από την "μαγική" βραδιά που ο ΠΑΟΚ κατέκτησε στο "Πατινουάρ ντε Βερνέ" το Κύπελλο Κυπελλούχων κόντρα στην Σαραγόσα και εμείς σας θυμίζουμε εκείνες τις στιγμές (VIDEO)

26 Μαρτίου του 1991. Μια ημερομηνία ιστορική τόσο για τον ΠΑΟΚ όσο και για το ελληνικό μπάσκετ. Σαν σήμερα (26/3) ο "Δικέφαλος" κατακτούσε το Κύπελλο Κυπελλούχων στο "Πατινουάρ ντε Βερνέ" της Γενεύης νικώντας την Σαραγόσα με 76-72 και γινόταν η πρώτη ελληνική ομάδα που κατακτούσε ευρωπαικό τίτλο μετά από εκείνο της ΑΕΚ το 1968. Το παιχνίδι ξεκινά με το γήπεδο να έχει "βαφτεί" "ασπρόμαυρο" από περισσότερους από 6.000 φίλους του ΠΑΟΚ και τους Ισπανούς να προηγούνται με 36-31 στο ημίχρονο.
Τα 5 φάουλ του Φασούλα και η διακοπή
Τα προβλήματα κατά την διάρκεια του αγώνα δεν λείπουν καθώς αποβάλλεται με 5 φάουλ ο Παναγιώτης Φασούλας, με το ίδιο πρόβλημα να αντιμετωπίζουν στην διάρκεια και οι Παπαχρόνης, Ιωάννου. Μάλιστα τα σφυρίγματα των διαιτητών προκαλούν την οργή των φίλων του "Δικεφάλου" και το παιχνίδι διακόπτεται.
Στο μικρόφωνο μιλούν οι Βεζυρτζής και Φασούλας για να κατευνάσουν τα πνεύματα και το τέλος του ματς είναι... ονειρικό για τον ΠΑΟΚ. Αν και βρέθηκε να χάνει με 8 πόντους (59-51), ο "Δικέφαλος" με αντεπίθεση διαρκείας και τους Πρέλεβιτς και Μπάρλοου να παίρνουν την ομάδα στις πλάτες τους, οι "ασπρόμαυροι" φτάνουν στην μεγάλη νίκη κατακτώντας το βαρύτιμο τρόπαιο.
Οι δηλώσεις
Παίκτες, διοίκηση και κόσμος παραληρούν με το τέλος του αγώνα και τα πρόσωπα όλων στην κυριολεξία λάμπουν. "Σήμερα νίκησε ο ΠΑΟΚ και οι οπαδοί του που είναι οι καλύτεροι στο κόσμο", έλεγε μετά το παιχνίδι ο Νίκος Βεζυρτζής, ενώ ο πρώτος σκόρερ του ΠΑΟΚ με 31 πόντους, Μπάνε Πρέλεβιτς, δήλωνε πως "είναι η καλύτερη στιγμή της καριέρας μου.
Είναι νίκη σταθμός για εμένα και στην ομάδα". Ιδιαίτερη συμβολή στην μεγάλη εκείνη διάκριση είχε και ο νυν τεχνικός διευθυντής του ΠΑΟΚ, Νίκος Σταυρόπουλος, με τον "Μάτζικ" να τονίζει με την λήξη του αγώνα πως "αυτό που συνέβη είναι πέρα από κάθε λογική..."
Οι πόντοι του ΠΑΟΚ: Πρέλεβιτς 31, Μπάρλοου 20, Σταυρόπουλος 15, Φασούλας 7, Ιωάννου 3, Μακαράς, Παπαχρόνης, Μπουντούρης.

 

Διαβάστε περισσότερα...