Κυριακή 29 Απριλίου 2012

"Πολεμιστές είμαστε ο κόσμος του ΠΑΟΚ κι εγώ"

"Έχω ταυτιστεί με τον ΠΑΟΚ, ούτε για όλο το χρυσάφι του κόσμου δεν θα πήγαινα σε Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό" ξεκαθάρισε ο Πάμπλο Γκαρσία σε συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα. Ποια είναι η ατάκα που... έγραψε στον Παναγιωτούδη και η αποκάλυψη για όσα του είπε ο Σουάρες μετά τον αγώνα με τον Άγιαξ

Απολαυστικός είναι για μία ακόμη φορά ο Πάμπλο Γκαρσία σε συνέντευξη που παραχώρησε στην "Real News". Ο Ουρουγουανός άσος μίλησε για το δέσιμο που έχει με τον ΠΑΟΚ, αποκάλυψε τον τίτλο που έβαζε στο βιβλίο που σκέφτεται να γράψει για τις μέρες του στον ΠΑΟΚ και αναφέρθηκε ακόμη στην δύσκολη οικονομική κατάσταση στη χώρα μας. Αναλυτικά οι τοποθετήσεις του:
Για τον κόσμο του ΠΑΟΚ: "Ποτέ μου δεν είχα φανταστεί ότι θα αποκτούσα αυτή τη σχέση με τους οπαδούς του ΠΑΟΚ και ότι θα έμενα τόσα χρόνια στην ομάδα. Ο κόσμος του ΠΑΟΚ είναι πολεμιστής και, εκτός από τη δίψα που έχει να δει την ομάδα του να κατακτά τίτλους, θέλει να βλέπει και τουςπαίκτες του πολεμιστές σε κάθε αγώνα. Περιμένει από την ομάδα του να βγαίνει για να κερδίσει σε όποιο γήπεδο και αν αγωνίζεται και απέναντι σε οποιονδήποτε αντίπαλο. Πιστεύω ότι αυτό είναι το κοινό μας χαρακτηριστικό, γιατί τα ίδια πράγματα θέλω και εγώ όταν βγαίνω στον αγωνιστικό χώρο".

Για τη σύγκριση με την Ισπανία: "Στην Ισπανία, ο κόσμος αγαπά το ποδόσφαιρο, αλλά είναι πιο... κρύος. Εδώ, ο κόσμος έχει μεγαλύτερο πάθος. Πολλές φορές, η ατμόσφαιρα της Τούμπας με κάνει να θυμάμαι παιχνιδια που έχω δώσει με την Εθνική Ουρουγουάης. Η ατμόσφαιρα επηρεάζει κάθε αντίπαλο. Ο συμπατριώτης μου Λουίς Σουάρες, μετά το παιχνίσι που παίξαμε με τον Αγιας, ήλθε και με βρήκε και μου είπε ότι αυτός και οι συμπαίκτες του ήταν σαν χε...νοι όταν βγήκαν στο γήπεδο".

Για την απόφαση να μείνει με λιγότερα στον ΠΑΟΚ και την προπονητική: "Θεώρησα σωστό από την πλευρά μου να βοηθήσω τότε τον ΠΑΟΚ. Σκέφτηκα όλη την κατάσταση που επικρατούσε. Τις δυσκολίες που υπήρχαν στην ομάδα και που αντιμετώπιζαν και άλλες ομάδες και στην Ελλάδα αλλά και στην Ισπανία. Είμαι καλά εδώ, η οικογένειά μου είναι ευτυχισμένη στην Ελλάδα και αποφάσισα να μείνω. Πιστεύω ότι ήταν σωστή η απόφασή μου και θα την έπαιρνα και πάλι. Συνήθως, δεν κάνω σχέδια για το μέλλον. Ωστόσο, αυτό μού έχει περάσει από το μυαλό μόνο ως μια ιδέα, όταν αποφασίσω να κρεμάσω τα παπούτσια μου να ασχοληθώ με την προπονητική. Δεν ξέρω αν θα είναι στον ΠΑΟΚ ή σε κάποια άλλη ομάδα".

Για τον τίτλο που θα έβαζε στο βιβλίο που θα έγραφε για τον ΠΑΟΚ: "Είναι δύσκολο να σου απαντήσω. Για μένα είναι πολύ σοβαρό να κάνω έναν τέτοιο απολογισμό και θα πρέπει να το σκεφτώ πολύ. Ισως ο τίτλος να ήταν "Το άσπρο και το μαύρο", που θα ταίριαζε με τα χρώματα της ομάδας και θα έδειχνε και ότι υπήρξαν πολλές όμορφες αλλα και άσχημες στιγμές. Σίγουρα, τα χρόνια που έχω περάσει στον ΠΑΟΚ, τα θετικά ήταν πολύ περισσότερα από τα αρνητικά".

Για τη μεγαλύτερη επιτυχία και την πιο πικρή στιγμή: "Η μεγαλύτερη επιτυχία μας ήταν η πρόκριση σε βάρος της Φενέρμπαχτσε, στην Κωνσταντινούπολη. Κι αυτό γιατί το παιχνιδι εκείνο σήμαινε πολλά για τον κόσμο μας. Βέβαια, έχω νιώσει πικρία σε πολλά παιχνιδια που χάσαμε, θεωρώ, πάντως, ότι η μεγαλύτερη ήταν στον αποκλεισμό μας από τον Αγιαξ. Πιστεύω ότι σε εκείνο το παιχνιδι σεβαστήκαμε πολύ περισσότερο τον αντίπαλό μας απ' όσο θα έπρεπε. Και φάνηκε και στο γήπεδο, βγήκαμε μπροστά στην επίθεση και καταφέραμε να ισοφαρίσουμε. Πάντοτε πρέπει να έχεις εμπιστοσύνη στιςδυνάμεις σου για να πετύχεις μεγάλα πράγματα".

Για το τι θα μπορούσε να πετύχει ο ΠΑΟΚ αν ο ίδιος ερχόταν πέντε χρόνια νωρίτερα στον ΠΑΟΚ: "Είναι άστοχο να κάνει κάποιος τέτοιες σκέψεις. Καλώς ή κακώς, ήρθα στον ΠΑΟΚ σε συγκεκριμένη ηλικία. Δεν θέλω να συγκρίνομαι με κανέναν και πολύ περισσότερο με τον Κούδα, που μου έχουν πει ότι ήταν πολύ μεγάλος ποδοσφαιριστής στην εποχή του. Ηρθα στην Ελλάδα για να ενισχύσω την ομάδα και να τη βοηθήσω να πετύχει κάτι καλό. Είμαι χαρούμενος για όσα έχω προσφέρει στην ομάδα και την ημέρα που θα φύγω θα είμαι περήφανος γι' αυτά που έχω κάνει για τον ΠΑΟΚ και τον κόσμο του".

Για τη ελληνική διαιτησία και τον Κάκο: "Σε όλα τα πρωταθλήματα, όλοι ασχολούνται με τους διαιτητές κι αυτό τους "σκοτώνει". Ποτέ στη ζωή μου, όμως, δεν είχα αισθανθεί τόσο έντονα ότι με κλέβουν όσο στο παιχνίδι με τον Αρη που σφύριξε ο Σπάθας, Δεν λέω ότι είναι έτσι σε όλα τα παιχνίδια, αλλά σε πολλά, αυτά που βλέπεις να σφυριζειυν οι διαιτητές, σε κάνουν να αμφιβάλλεις. Για τον Κάκο, πάντως, ισχύει. Πιστεύω ότι είναι ο πιο δίκαιος διαιτητής και να είσαι σίγουρος ότι αν είχα άλλη άποψη γι' αυτόν θα σου την έλεγα".΄Όταν ρωτήθηκε για το ότι την πρώτη του χρονιά στην Ελλάδα τον είχε χαρακτηρίσει τον χειρότερο Ελληνα ρέφερι, απάντησε: "Το πίστευα απόλυτα τότε αυτό που έλεγα. Όμως πιστε'υω ότι πλέον δεν ισχύει".

Για το αν πήρε δίκαια τον τίτλο ο Ολυμπιακός: "Πιστεύω ότι φέτος ο Ολυμπιακός το πήρε δίκαια. Ωστόσο, έχουν ακουστεί τόσα και τόσα γι' αυτά που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια, που θεωρώ ότι είναι κοινή συνείδηση σε όλους ότι γίνανταν πολλά πράγματα στο παρασκήνιο. Φέτος, πάντως, ο Ολυμπιακός είχε καλή ομάδα, με παίκτες που είχαν πολύ καλή φυσική κατάσταση και έτρεχαν ακστάπαυστα στους αγώνες".

Για το αν έχει μετανιώσει για όσα έγιναν με τον Ντιογκο του Ολυμπιακού: "Ειλικρινά, όχι. Δεν μετανιώνω γι' αυτό που έγινε. Για μένα, πάντως, είναι κάτι που ανήκει στο παρελθόν, για μένα η ιστορία αυτή έχει τελειώσει".

Για το αν δεχόταν πρόταση από τον Ολυμπιακό ή τον Παναθηναϊκό: "Οχι, ούτε για μια στιγμή. Ολα αυτά τα τέσσερα χρόνια που είμαι στον ΠΑΟΚ έχω ταυτιστεί με την ομάδα και τα χρώματά της. Δεν θα δεχόμουν να αγωνιστώ στις ομάδες αυτές ούτε για όλο το χρυσάφι του κόσμου".

Για τη δήλωσή του ότι είναι αριστερός και την κατάσταση στην Ελλάδα: "Είμαι Αριστερός και δεν το έχω κρύψει ποτέ. Από την άλλη, δεν έχω νιώσει τόση ανασφάλεια που να σκεφτώ ότι θα ήταν καλύτερα για μένα και την οικογένειά μου να φύγουμε από την Ελλάδα. Μη νομίζεις, άλλωστε, ότι τα πράγματα στην Ουρουγουάη είναι καλύτερα. Χειρότερη είναι η κατάσταση εκεί..."

Για το τι αυμβουλεύει τον ελληνικό λάο να αντιδράσει όπως οι συμπατριώτες του που δεν επέτρεψαν να ιδιωτικοποιηθούν οι εταιρίες ηλεκτρικού ρεύματος και πετρελαίου: "Δεν μπορώ εγώ να δίνω συμβουλές στον λαό. Ποιος είμαι για να μπορώ να τους πω τι θα κάνουν; Δεν είμαι πολιτικός για να βγάζω λόγους. Ξέρω ότι οι Ελληνες περνούν δύσκολες στιγμές, αλλά πιστεύω ότι οι ιδιοι γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν".

Για το αν το ρητό "Επιτρέπεται να πέσεις, επβάλλεται να σηκωθείς" ταιριάζει στην κατάσταση των Ελλήνων: "Μπορεί και να ταιριάζει. Εξαρτάται όμως πώς βιώνει ο καθένας τις δυσκολίες, πώς νιώθει και τι κουβαλά μέσα του. Δεν ξέρω πώς λειτουργεί ο καθένας. Σίγουρα το να πέφτεις και να πέφτεις συνέχεια σε κουράζει. Ωστόσο, πάντοτε θα πρέπει να βρίσκεις τη δύναμη για να σηκωθείς και να πας μπροστά. Το θέμα είναι να μην κάνεις ξανά τα ίσια λάθη που σε έφεραν σε δύσκολη κατάσταση και σε έχουν ρίξει κάτω".

Για τον Παναγιωτούδη και τα υπόλοιπα νέα παιδιά του ΠΑΟΚ: "Το ελπίζω. Μακάρι να τα καταφέρει ο ΠΑΟΚ και με αυτά τα παιδιά να φτάσει εκεί που του αξίζει. Νεαροί ποδοσφαιριστές βγαίνουν σε όλες τις ομάδες και εμείς οι "παλιοί" στον ΠΑΟΚ πρέπει να τους υποστηρίζουμε όσο μπορούμε για να μεγαλώσουν ποδοσφαιρικά, να καταφέρουν στο μέλλον να δώσουν χαρά στον κόσμο και να του προσφέρουν τουςτίτλους που ονειρεύεται. Προσωπικά, με ευχαριστεί το γεγονός ότι αγωνίζομαι με νεαρά παιδιά. Μου θυμίζει το δικό μου ξεκίνημα. Πέρασα κι εγώ από τη θέση του Παναγιωτούδη και προσπαθούσα να μάθω όσα μπορώ περισσότερα από τους έμπειρους συμπαίκτες. Στην ηλικία του, ο "παλιοί" μου φώναζαν "τρέξε, κωλόπαιδο" και εγώ γελούσα. Εμαθα πολλά, όμως. Και στον Παναγιωτούδη αυτό είπα: "Εσύ θα τρέχεις και θα κόβεις την μπάλα κι άσε εμένα να κάνω το παιχνίσι"... Νομίζω ότι ο μικρός ακούει και μαθαίνει".

Για το αν είναι μονόδρομος η πρώτη θέση στα πλέι οφ για τον ΠΑΟΚ: "Είνοι αυτό που πρέπει να κάνουμε. Είναι σημαντικό για μας να καταφέρουμε να κατακτήσουμε την πρώτη θέση, έστω κι αν όταν ξεκινούσε η χρονιά θέλαμε να πετύχουμε άλλα πράγματα. Το να τερματίσουμε πρώτοι και να εξασφαλίσει η ομάδα τη συμμετοχή της στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ είναι κάτι που το χρειαζόμαστε. Δεν πιστεύω όμως ότι θα είναι εύκολα τα πράγματα. Ακούω πολλούς να λένε ότι ο Παναθηναϊκός ή η ΑΕΚ έχουν πολλά προβλήματα και πως τους θεωρούν "τελειωμένους", αλλά εγώ έχω εντελώς διαφορετική άποψη. Μας περιμένουν μεγάλες μάχες".

Διαβάστε περισσότερα...