Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2012

H προϊστορία στην Ξάνθη


Oι "ασπρόμαυρες ιστορίες" θυμούνται κάποια από τα συναρπαστικά εκτός έδρας παιχνίδια μας στην ακριτική Ξάνθη. Η ομάδα της Θράκης ανέβηκε για πρώτη φορά στην πρώτη κατηγορία του Πρωταθλήματος το 1989 και έκτοτε έχει σ'αυτήν διαρκή παρουσία.
Ο έως σήμερα απολογισμός μας στα 22 μεταξύ μας ματς που έχουν διεξαχθεί στην Ξάνθη είναι θετικός: 9 νίκες, 5 ισοπαλίες και 8 ήττες με 28 τέρματα υπέρ μας και 26 κατά.
Γενικά, τα εκτός έδρας παιχνίδια μας με τον προσεχή μας αντίπαλο είναι συναρπαστικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα επτά από τα 22 αυτά ματς κρίθηκαν στο τελευταίο δεκάλεπτο, ενώ το 0-0 ως τελικό αποτέλεσμα έχει καταγραφεί μόνο μια φορά. Συχνά υπάρχουν επεισόδια τόσο εντός όσο και εκτός αγωνιστικού χώρου και έξι παίκτες μας έχουν αποβληθεί σε εκτός έδρας αγώνες μας με την Ξάνθη, οι Πουρλιοτόπουλος (1994), Παναγιωτίδης (1995), Χατζηζήσης (1997), Βενετίδης (2000), Μέγκαχεντ (2007) και ο αείμνηστος Παναγιώτης Κατσούρης (1997).
Πρώτος σκόρερ στα εκτός έδρας παιχνίδια μας με τους θρακιώτες είναι ο Ίβιτς με 3 γκολ, και ακολουθούν με 2 επιτυχίες οι Βιεϊρίνια, Μαγκντί, Γεωργιάδης, Τουρσουνίδης και Φραντζέσκος.
Άλλα στοιχεία που αξίζει να κρατήσουμε από την προϊστορία των εκτός έδρας αγώνων μας με την Ξάνθη είναι:
- Το γεγονός ότι πρώτος σκόρερ των αντιπάλων μας (μαζί με τον Μαρτσέλο) στα μεταξύ μας παιχνίδια με 4 γκολ, είναι ο Τεγγελίδης, που δήλωνε ...φανατικός οπαδός του ΠΑΟΚ,
- Ότι στην Ξάνθη έχουν διατελέσει επί σειρά ετών προπονητές οι παλιοί παίκτες του ΠΑΟΚ Ματζουράκης, Καραγεωργίου και Γούναρης, ενώ αγωνίστηκαν σ'αυτήν και αρκετοί πρώην ποδοσφαιριστές μας - κυρίως αμυντικοί (Μπανιώτης, Αλαβάντας, Καραγεωργίου, Χάβος),
- Ότι στην ίδια ομάδα έχουμε βρει αντιπάλους με τους οποίους παραδοσιακά δεν έχουμε και τις καλύτερες των σχέσεων (όπως ο πρώην διαιτητής Κασναφέρης, ο προπονητής Φοιρός και ο Λαμπριάκος)
- Ότι η παρουσία των φιλάθλων του ΠΑΟΚ ήταν σχεδόν πάντα επιβλητική, ακόμη και σε δύσκολες για την ομάδα εποχές ή και εν μέσω της αυστηρής απαγόρευσης των μετακινήσεων των οπαδών. Ίσως το αποκορύφωμα αυτών των περιπτώσεων καταγράφηκε το Φεβρουάριο του 2004, όταν 6.000 ΠΑΟΚτσήδες κατέκλυσαν τα Πηγάδια, εν μέσω του ξανθιώτικου καρναβαλιού, και σε ένα εντελώς άχρωμο ματς που έληξε 0-0, δημιουργήθηκαν πολλά επεισόδια με αφορμή την εμμονή των αρχών να αφαιρέσουν τα διακριτικά των εκδρομέων κατά την είσοδό τους στο γήπεδο.
- Ότι στην Ξάνθη έχουμε υποστεί μια ταπεινωτική ήττα με σκορ 5-2, στα βάθη των πλέον σκοτεινών για την ομάδα εποχών, το 1994, όταν προπονητής των αντιπάλων μας ήταν ο άλλοτε παίκτης μας Γιάννης Γούναρης, που δήλωσε «Λυπάμαι για την κατάντια του ΠΑΟΚ», προφανώς ξεχνώντας ότι είχε διατελέσει και ο ίδιος προπονητής μας μόλις ενάμισι χρόνο πριν, συντελώντας κι αυτός με τον τρόπο του στην άσχημη πορεία.
Η ήττα αυτή κόστισε στον προπονητή μας Όλεγκ Μπλαχίν τη θέση του, και για τις εναπομένουσες 8 αγωνιστικές καθήκοντα προπονητή ανέλαβε ο Σταύρος Σαράφης.
Τέλος, στο ίδιο γήπεδο που θα φιλοξενηθούμε την ερχόμενη αγωνιστική, ο Θοδωρής Ζαγοράκης έπαιξε το 1998 το τελευταίο του παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ πριν μεταγραφεί στη Λέστερ (τελικό αποτέλεσμα 2-2), αλλά κατά σύμπτωση και το πρώτο του στη δεύτερη περίοδό του στην ομάδα, μετά την επιστροφή του το 2005 (ήττα με 1-0).
Οι εννέα νίκες του Π.Α.Ο.Κ. σημειώθηκαν
- Τη σεζόν 1989-90, πρώτη της Ξάνθης στην Α' Εθνική, με σκορ 0-2, και γκολ των Μαγκντί και Μπορμπόκη.
- Την περίοδο 1990-91, με σκορ 2-1. Το 0-1 έκανε ο Μαγκντί με απ'ευθείας εκτέλεση φάουλ στο 7'. Η Ξάνθη αντέδρασε και στο 18' κέρδισε πέναλτι που εκτέλεσε ο Ουζουνίδης, αλλά απέκρουσε ο Γκιτσιούδης, και στο 32' ο Τζώννυ Αναστασιάδης έγραψε το 0-2. Ενώ μια εύκολη νίκη διαγραφόταν, στο τέλος του ημιχρόνου δημιουργήθηκε επεισόδιο μεταξύ του Αναστασιάδη και του Χοσάμ Χασάν, με αφορμή μια πάσα του πρώτου στον δεύτερο που δεν έγινε ποτέ. Με την παρέμβαση των ψυχραιμότερων, και κυρίως του Μαλιούφα, το θέμα δεν πήρε διάσταση, αλλά αποσυντόνισε την ομάδα. Με την έναρξη της επανάληψης, ο Μαρινάκης μείωσε σε 1-2, η Ξάνθη πίεσε, είχε και δοκάρι στο 61' με τον Μαρτσέλο, αλλά τελικά η νίκη δε χάθηκε.
- Τη σεζόν 1992-93, σε ένα δραματικό παιχνίδι, όπου επικρατήσαμε με σκορ 3-2, χάρις σε τρία γκολ μέσα σε επτά λεπτά που πέτυχαν ο Αλεξίου και δύο ο Τουρσουνίδης. Είχε προηγηθεί η Ξάνθη με γκολ του Καραγεωργίου και μείωσε προς το τέλος ο Μαρτσέλο.
- Την περίοδο 1998-99, επιβληθήκαμε εύκολα με 1-0, χάρη σε γκολ του Ζήση Βρύζα στο 21' (φωτό παρακάτω)
- Τη σεζόν 1999-2000 νικήσαμε με 2-1, με τέρματα των Ναλιτζή με πέναλτι στο 39' και του Γ.Χ. Γεωργιάδη στο 54'. Οι γηπεδούχοι μείωσαν στο 74' με τον Πατσατζόγλου. Στο 67' η Ξάνθη κέρδισε πέναλτι σε ανατροπή του Χάβου από τον Βενετίδη (ο παίκτης του ΠΑΟΚ αποβλήθηκε), αλλά ο Σαμοτούλσκι απέκρουσε το σουτ του Μπα.
- Την περίοδο 2000-2001 επικρατήσαμε εύκολα με 2-0, με σκόρερς τους Οκκά (67') και Φρούσσο (81'), στενοχωρώντας τον προπονητή των αντιπάλων μας, Γ. Φοιρό,
- Με το ίδιο σκορ κερδίσαμε και τη σεζόν 2004-05, με σκόρερς τους Μαλαδένη (54') και Σαλπιγγίδη στην εκπνοή.
Στις τελευταίες δύο σεζόν, σπάσαμε ένα αρνητικό σερί τριών συνεχόμενων ηττών (όλες με σκορ 1-0):
- Το 2008-09, επικρατήσαμε με 2-1, χάρη σε δύο γκολ του Ίβιτς, το πρώτο στο 23' με εξαιρετικό μακρινό σουτ, και το 2ο στην εκπνοή με εύστοχο χτύπημα πέναλτι που είχε κερδίσει ο Αναστασάκος. Ενδιάμεσα είχε ισοφαρίσει η Ξάνθη με τον Αγκάλι.
- Τη σεζόν 2009-2010, επετεύχθη η πιο εντυπωσιακή μας νίκη στην Ξάνθη, τόσο από την άποψη του αποτελέσματος όσο και για την απόδοση της ομάδας. Το τελικό 3-0, με δύο γκολ του Βιεϊρίνια και ένα του Ίβιτς, κράτησε την ομάδα σε τροχιά πρωταθλητισμού και έπεισε και τους πλέον κακοπροαίρετους ότι αυτή η ομάδα έχει όλα τα φόντα για να πρωταγωνιστήσει στα χρόνια που έρχονται.

- Τη σεζόν 2010-2011 οι δύο ομάδες συναντήθηκαν στις 26/9/2011 και οι γηπεδούχοι πήραν τη νίκη με 1-0 χάρη σε γκολ που πέτυχε ο Πόι στο 25ο λεπτό με πέναλτι. Στην παράβαση υπέπεσε ο Κοντρέρας όταν ανέτρεψε τον Μαρσελίνιο. Θυμηθείτε περισσότερα για το παιχνίδι

Διαβάστε περισσότερα...

Αρναία- Γλυκοχαράζει η Χιονισμένη Χαραυγή


Διαβάστε περισσότερα...