Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

Έτσι προκρίνεται μόνο ο ΠΑΟΚ

Τα σενάρια πρόκρισης του ΠΑΟΚ στην επόμενη φάση του Κυπέλλου Ελλάδας ξεκαθάρισαν έπειτα από την σημερινή νίκη της Κέρκυρας επί του Απόλλων Καλαμαριάς με 3-0.
Αν θέλει ο ΠΑΟΚ να προκριθεί στην επόμενη φάση του Κυπέλλου θα πρέπει αρχικά να κερδίσει πάση θυσία την Κέρκυρα και το άλλο παιχνίδι ανάμεσα σε ΠΑΣ Γιάννινα και Απόλλων Καλαμαριάς να μη λήξει ισοπαλία.
Συγκεκριμένα:
Νίκη ΠΑΣ και ΠΑΟΚ
ΠΑΣ Γιάννινα 7
ΠΑΟΚ 4
Καλαμαριά 3
Κέρκυρα 3
Προκρίνονται ΠΑΣ Γιάννινα και ΠΑΟΚ
Νίκη Απόλλωνα και ΠΑΟΚ
Απ. Καλαμαριάς 6
ΠΑΣ 4
ΠΑΟΚ 4
Κέρκυρα 3
Προκρίνεται ο Απόλλων και για τη δεύτερη θέση θα ισχύσουν τα κριτήρια ισοβαθμίας
Ισοπαλία ΠΑΣ-Καλαμαριά, νίκη ΠΑΟΚ
ΠΑΣ Γιάννινα 5
Καλαμαριά 4
ΠΑΟΚ 4
Κέρκυρα 3
Προκρίνονται ΠΑΣ Γιάννινα και Απόλλων Καλαμαριάς, μένει εκτός ο ΠΑΟΚ
Τα κριτήρια των ισοβαθμιών:
Πρώτο κριτήριο: Οι βαθμοί που έχουν συγκεντρώσει οι ισόβαθμες ομάδες στο μεταξύ τους παιχνίδι.
 Δεύτερο κριτήριο: Αν προκύψει ξανά ισοβαθμία, τότε λαμβάνεται υπόψη η διαφορά τερμάτων στα μεταξύ τους παιχνίδια.
 Τρίτο κριτήριο: Αν προκύψει νέα ισοβαθμία, τότε μετράει η καλύτερη επίθεση μεταξύ των ισοβαθμούντων ομάδων.
 Τέταρτο κριτήριο: Αν δεν προκύπτει και πάλι κατάταξη μετά τα παραπάνω κριτήρια, τότε διεξάγεται μονός αγώνας μπαράζ (αν ισοβαθμούν 2 ομάδες) ή μονοί αγώνες μπαράζ (αν ισοβαθμούν 3 ομάδες).
 Πέμπτο κριτήριο: Αν και πάλι δεν υπάρχει κατάταξη, τότε διενεργείται κλήρωση.
Διαβάστε περισσότερα...

Το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα

  • Το ποδόσφαιρο άρχισε να εμφανίζεται στην Ελλάδα λίγο πριν από τις αρχές του 20ου αιώνα όταν στα λιμάνια του Πειραιά της Πάτρας της Θεσσαλονίκης αλλά και της Κωνσταντινούπολης και της Σμύρνης ναυλοχούσαν αγγλικά πολεμικά πλοία και έπαιζαν οι ναύτες μεταξύ τους ποδόσφαιρο.
  • Παράλληλα πολλοί Έλληνες φοιτητές σε αγγλικά πανεπιστήμια αλλά και μετανάστες σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες επέστρεφαν στην Ελλάδα φέρνοντας μαζί τους και το ποδόσφαιρο, όπως ο Παναγιώτης Βρυώνης από την Ελβετία όπου έπαιζε ποδόσφαιρο στην Σερβέτ και ο Ανδριανόπουλος ο μετέπειτα ιδρυτής και ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού. Στη Θεσσαλονίκη, συγκροτήθηκε η πρώτη ομάδα, η Ουνιόν Σπορτίβ, από ξένους που βρίσκονταν εκεί. Επίσημα το άθλημα εμφανίζεται το 1899 όταν η Διοίκηση του Σ.Ε.Γ.Α.Σ, στο οποίο υπαγόταν τότε το ποδόσφαιρο, αποφάσισε στις 12/1/1899 να προκηρύξει ποδοσφαιρικούς αγώνες. Την πρώτη επίσημη μετάφραση των κανονισμών του ποδοσφαίρου έκανε το 1898 ο Ιωάννης Χρυσάφης. Οι πρώτες ομάδες που εμφανίζονται είναι ο «Εθνικός Γυμναστικός Συλλογος» και ο «Πανελλήνιος» στην Αθήνα, ο «Πειραϊκός Σύνδεσμος» στον Πειραιά, ο «Πανιώνιος» και ο «Απόλλωνας» στη Σμύρνη (φώτο) και η «Πέρα Κλουμ» στη Κωνστατινούπολη.
  • Ο ΣΕΓΑΣ προκηρύσσει το πρώτο πανελλήνιο πρωτάθλημα, το 1906, με νικητή τον Εθνικό ΓΣ, ενώ στην Σμύρνη το πρώτο πρωτάθλημα είχε διοργανωθεί πολύ νωρίτερα το 1898 με νικητή τον Απόλλωνα. Το 1906 συγκροτήθηκε και η πρώτη εθνική ομάδα. Από το 1907 εισάγεται στα σχολεία και αρχίζουν να γίνονται αγώνες ανάμεσα σε μαθητές γυμνασίων και μεταξύ φοιτητών. Το 1908 ιδρύεται ο «Ποδοσφαιρικός Αθλητικός Όμιλος Αθηνών» ο οποίος το 1923 μετονομάσθηκε σε «Παναθηναϊκό Αθλητικό Όμιλο» Το ποδόσφαιρο παραμένει στον ΣΕΓΑΣ μέχρι το 1923 όταν οι σύλλογοι ιδρύουν την Ε.Π.Σ.Ε. Οι βαλκανικοί Πόλεμοι και μετέπειτα ο Α’ Παγκόσμιος, διέκοψαν κάθε κίνηση στη δεκαετία 1910-1920. Οι ομάδες της Σμύρνης και της Κωνσταντινούπολης επανιδρύονται μετά το 1922 στην Αθήνα. Το 1925 ιδρύεται ο «Ολυμπιακός Σύνδεσμος Φιλάθλων Πειραιώς». Το 1926 οι ποδοσφαιρικές ενώσεις Αθήνας, Πειραιά και Θεσσαλονίκης ιδρύουν την ΕΠΟ (Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία) στην οποία υπάγονται και σήμερα όλες οι ποδοσφαιρικές ενώσεις της χώρας.
Διαβάστε περισσότερα...

Πώς προέκυψαν η κίτρινη και η κόκκινη κάρτα στο ποδόσφαιρο

  • Αναρωτηθήκατε ποτέ ως λάτρεις του ποδοσφαίρου ποιός είχε την ιδέα εφαρμογής στο άθλημα της κίτρινης και κόκκινης κάρτας;Πώς ξεκίνησε αυτή η περιπέτεια με τις αποβολές και τις προειδοποιήσεις;
  • Ο Άγγλος Κένεθ «Κεν» Άστον έφευγε για το σπίτι του το 1966 από το γήπεδο σοβαρά προβληματισμένος απ' όσα είχαν δει τα μάτια του στο παιχνίδι του παγκοσμίου κυπέλλου ποδοσφαίρου Αγγλία – Αργεντινή.
  • Τότε δηλαδή που το ξύλο είχε πάει σύννεφο, κυρίως από την πλευρά των Αργεντινών που «κλάδευαν» με ευκολία και σκληρότητα τους αντιπάλους τους.
  • Δάσκαλος στο επάγγελμα και διαιτητής ποδοσφαίρου από χόμπι προβληματίστηκε έντονα μετά από όσα είχαν δει τα μάτια του.
  • Ένας τραυματισμός στον αγκώνα τον είχε εμποδίσει να συνεχίσει να παίζει ποδόσφαιρο όπως και στάθηκε αιτία αρχικά να μη γίνει δεκτός ως πιλότος στην πολεμική αεροπορία της Βρετανίας στον Β΄ παγκόσμιο πόλεμο. Τα κατάφερε όμως να υπηρετήσει στο πυροβολικό και να μετατεθεί στην Ινδία όπου συχνά–πυκνά οργάνωνε μεταξύ των Βρετανών στρατιωτών αγώνες ποδοσφαίρου με τον ίδιο ως διαιτητή. Αποστρατεύθηκε με τη λήξη του πολέμου με τον βαθμό του αντισυνταγματάρχη και επέστρεψε στο σχολείο του.
  • Λίγο καιρό μετά το παιχνίδι Αγγλία – Αργεντινή και ενώ είχε μεσολαβήσει η τιμωρία, μετά από σημείωση που κανείς δεν παρατήρησε του Τζάκι Τσάρλτον, ο Άστον βρήκε τη λύση. Μπλοκαρίστηκε σε έναν σηματοδότη στην οδό Κένσινγκτον του Λονδίνου και εκεί σκέφθηκε ότι το κόκκινο φανάρι και το κίτρινο είναι μια καλή ιδέα. Πρότεινε, λοιπόν, στην ποδοσφαιρική ομοσπονδία την κόκκινη και την κίτρινη κάρτα που έγινε θεσμός από το παγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρου του 1970.
  • Έτσι, παίκτες και φίλαθλοι γνωρίζουν την προειδοποίηση ή την αποβολή σε κάθε παιχνίδι.
  • Ο Άστον, που έφυγε από τη ζωή στις 23 Οκτωβρίου 2001 ήταν ο εφευρέτης και του θεσμού του αναπληρωματικού διαιτητή καθώς και συγκεκριμένου ορίου πίεσης αέρα στις μπάλες.
Διαβάστε περισσότερα...