Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

Πώς αναλύεται το σύνολο των 20,5 εκ. ευρώ

Ποιες είναι με ακρίβεια οι συνολικές υποχρεώσεις της ΠΑΕ ΠΑΟΚ μέχρι τις 30/6. Πώς μπορούν να αυξηθούν τα προσδοκώμενα έσοδα των 5.5 εκ. ευρώ
Δημιούργησε αίσθηση η αναφορά στο σύνολο των υποχρεώσεων της ΠΑΕ ΠΑΟΚ (χωρίς να υπολογίζονται τα 9.472.000 ευρώ των "παγωμένων" χρεών της περιόδου Γούμενου προς το Δημόσιο) που φθάνει τα 20.5 εκ. ευρώ μέχρι το τέλος της περιόδου. Δεν αναλύθηκε όμως πώς ακριβώς προκύπτει το συγκεκριμένο νούμερο. Ουσιαστικά αυτό επιμερίζεται σε τρεις κατηγορίες΄οφειλών:
-Περίπου 5,3 εκ. ευρώ αφορούν σε ρυθμισμένες οφειλές προς την εφορία. Τα 5.200.000 ευρώ έχουν ήδη ρυθμιστεί δίνοντας ο ΠΑΟΚ το 20% και βάζοντας δόσεις των 100.000 ευρώ μηνιαίως για το υπόλοιπο των 4 εκ. ευρώ. Σ' αυτό το ποσό προστίθεται ένα ακόμη της τάξης των 1,3 από φόρους συμβολαίων ποδοσφαιριστών που θα ρυθμιστεί το καλοκαίρι
-Άλλα 5,3 εκ. ευρώ αφορούν σε ρυθμισμένες (μετά τη 1/7) οφειλές προς ποδοσφαιριστές που φθάνουν τα 2.640.000 ευρώ και ακόμη 2.680.000 ευρώ για διακανονισμένες (μετά τη 1/7) οφειλές σε προμηθευτές   
-Τέλος, υπάρχουν και ληξιπρόθεσμες οφειλές κοντά στα 10 εκ. ευρώ. Από αυτές υπολογίζεται ότι 4,5 εκ. ευρώ θα καλυφθουν από τα προδοκώμενα έσοδα μέχρι το τέλος της περιόδου και έτσι μένει το ποσό των 5 εκ. ευρώ που ψάχνει ο ΠΑΟΚ μέχρι 30/6 για να μην έχει πρόβλημα με την αδειοδότηση της UEFA. Όπως τόνισε, ο Ζήσης Βρύζας αν η ΠΑΕ μπορέσει να πετύχει διακανονισμό μπορεί να μην χρειαστεί να πληρώσει μέχρι τις 30/6 το σύνολο των 5 εκ. ευρώ, αλλά να μετακυλήσει κάποιες δόσεις μετά τη 1/7.
Ποια είναι τα προσδοκώμενα έσοδα
Αξίζει, βέβαια, να αναλύσουμε ποια είναι τα προσδοκώμενα έσοδα και ποια από αυτά μπορούν να αυξηθούν, κάτι που αν συμβεί θα μειωθεί αμέσως-αμέσως το ποσό που ψάχνει ο "Δικέφαλος".
Έχουμε και λέμε:
1.600.000 τηλεοπτικά
  800.00 UEFA
  600.000 εισιτήρια+μίνι διαρκείας για πλέι οφ (με μία μετριοπαθή εκτίμηση)
  200.000 διάφορα άλλα έσοδα
2.500.000 εισιτήρια διαρκείας νέας περιόδου (έως 30/6, με μία μετριοπαθή εκτίμηση)   
Αν αφαιρέσει κανείς 1,2 εκ. ευρώ λειτουργικά έξοδα ως το τέλος της περιόδου μένει ένα καθαρό ποσό 4,5 εκ. ευρώ. Αυτό μπορεί να αυξηθεί μόνο αν ο κόσμος γεμίζει την Τούμπα σε όλα τα ματς μέχρι το τέλος της περιόδου και μπορεί η ομάδα να προσδοκά περισσότερα από 600.000 ευρώ και κυρίως μεγαλύτερες πωλήσεις από διαρκείας. Γι' αυτό και ο Βρύζας μίλησε για την ανάγη στήριξης από πλευράς κόσμου, αφήνοντας, όμως, ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνει μία τουλάχιστον πώληση ποδοσφαιριστή.

Διαβάστε περισσότερα...

Μπάτζετ 8εκ. ευρώ, δέσμευση Βρύζα και δάνειο

Μπορεί το άνοιγμα της περιόδου Ζαγοράκη και τα νούμερα στις καρτέλες του πρώην προέδρου και του Ηλία Βιολίδη να κυριάρχησαν ως θέματα στη Γ.Σ., δεν ήταν όμως τα μόνα...

Είχε αρκετές ακόμη πτυχές η Γ.Σ. που έγινε χθες το απόγευμα στο γήπεδο της Τούμπας, πέρα από τα οικονομικά της περιόδου Ζαγοράκη. Καταρχήν, ο πρόεδρος της ΠΑΕ σε μία αποστροφή του λόγου του τόνισε ότι πρόθεση της διοίκησης είναι να ρίξει το μπάτζετ στα 7,5 με 8 εκ. ευρώ τη νέα περίοδο από τα 13,5 που ήταν. Δόθηκαν, εξάλλου, διευκρινίσεις για την οφειλή της ΠΑΕ στον Ερασιτέχνη, αλλά και το περιβόητο δάνειο της Εθνικής Τράπεζας που είχε πάρει η διοικηση Βεζυρτζή-Οικονομίδη. Όπως τόνισε ο Ζήσης Βρύζας η διοίκηση Ζαγοράκη είχε κάνει συμφωνία με τον Ερασιτέχνη να καταβάλλει 750.000 ευρώ ετησίως. Για τη φετινή περίοδο οφείλει ακόμη 320.000 ευρώ. Οσον αφορά στο δάνειο, το υπόλοιπο που υπάρχει για να εξοφληθεί είναι 461.000 ευρώ.
"Ενημέρωση μέχρι το τελευταίο ευρώ"
Η αναφορά τους ανοίγματος των διοικήσεων Ζαγοράκη, πέρα από την ένταση που δημιούργησε, οδήγησε ορισμένους από τους μικρομετόχους να ζητήσουν να δεσμευετεί ότι την επόμενη χρονιά, όταν θα γίνει ξανά Γ.Σ. η ΠΑΕ δεν θα έχει χρεωθεί ούτε ένα επιπλέον ευρώ. "Η δέσμευση που μπορώ να σας δώσω είναι ότι αν έχουμε κάνει οφειλή, έστω 100.000 ευρώ θα ενημερώσουμε για το που πήγε και το τελευταίο ευρώ".

Η έκτακτη εισφορά και ο Κασσιμάτης
Μέσα στα πολλά που συζητήθηκαν ήταν και μία πρόταση μικρομετόχου, προκειμένου να μαζέψει η ΠΑΕ τα χρήματα που απαιτούνται για την αδειοδότηση της UEFA. Να βάλουμε... μία έκτακτη εισφορά, 100 ευρώ για τον κάθε οπαδό" τόνισε για να σχολιάσει ο Ζήσης Βρύζας: "Κι άλλη έκτακτη εισφορά;". Προκάλεσε συζητήσεις, εξάλλου, η παρουσία στο χώρο του παλιού διοικητικού στελέχους, Γιώργου Κασσιμάτη, ο οποίος πήγε να υποστηρίξει ότι ο Γούμενος άφησε μικρότερο χρέος στην ΠΑΕ απ' όσο του καταμαρτυρούν, γιατί κανείς δεν υπολογίζει ότι παίκτες που ο ίδιος έφερε στην ομάδα πουλήθηκαν το καλοκαίρι του 2007 στον Παναθηναϊκό, ωστόσο δέχθηκε την έντονη λεκτική αντίδραση πολλών από τους παρευρισκομένους και... παρέδωσε το μικρόφωνο. 
Η μισθοδοσία Γκαγκάτση και οι μετοχές
Και η αμοιβή του γενικού διευθυντή της ΠΑΕ, Μάκη Γκαγκάτση, τέθηκε ως θέμα από τους μικρομετόχους. Ζητήθηκε να διευκρινιστεί αν ενώ πληρώνεται, εμφανίζεται να δουλεύει αμισθί. Τις διευκρινίσεις για το θέμα έδωσε ο Αχιλλέας Μαυρομάτης, τονίζοντας ότι τώρα είναι κανονικά στη μισθοδοσία, απλά στο πρώτο διάστημα, που ήταν ακόμη ασκούμενος δεν εμφανιζόταν στις σχετικές λίστες. Ο νομικός της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, εξήγησε ακόμη ότι έχει αρχίσει τη διαδικασία για την παράδοση των μετοχών τής προηγούμενης διοίκησης.
Η πρόταση για φιλικά στην Αυστραλία
Μέσα σε όλα, ένας φίλος της ομάδας εξέφρασε τα παράπονά του ότι τόσο ο Βρύζας όσο και ο Ζαγοράκης δεν εκμεταλλεύτηκαν την αύρα του EURU 2o04 και δεν έκανα άνοιγμα στην ομογένεια ως όφειλαν. Ο πρόεδρος της ΠΑΕ τόνισε ότι κάτι τέτοιο είναι στα μελλοντικά πλάνα της ΠΑΕ, αφού πρώτα οργανωθεί καλά. Αποκάλυψε, όμως, πώς υπάρχουν συζητήσεις για να δώσει η ομάδα δύο φιλικά στην Αυστραλία το καλοκαίρι. 
Η μπουτίκ, το προπονητικό και ο ορκωτός
Στο φινάλε ο Βρύζας δεσμεύτηκε να δώσει και ενημέρωσξη για ττο θέμα της ΤΟΥΜΠΑ Ε.Π.Ε. όταν είναι προετοιμασμένος απόλυτα. "Τώρα δεν έχουμε έσοδα από την μπουτίκ, αφού μέχρι το καλοκαίρι  υπάρχει συμφωνία να την εκμεταλλεύεται η PUMA. "Από την ΤΟΥΜΠΑ Ε.Π.Ε η ΠΑΕ έχει 80.000 υρώ απαιτήσεις, αλλά εκτιμώ ότι δεν θα πάρει πύτε ένα ευρώ" τόνισε από την πλευρά του ο Δημήτρης Ζιγκερίδης.
Εθίγη και το θέμα του προπονητικού κέντρου με ορισμένους μικρομετόχους να εκφράζουν ενστάσεις για τον χώρο που επιλέχθηκε. "Έχουμε ένα αθλητικό κέντρο και πρέπει να το προστατεύσουμε" ήταν η απάντηση του Βρύζα, ο οποίος δέχθηκε και αίτημα να αλλαχθεί ο ορκωτός λογιστής που έλεγχε μέχρι πρότινος του ισολογισμούς της ΠΑΕ.    

Διαβάστε περισσότερα...