Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2014

Η πρωτιά έχει εξήγηση

Πως ο Άγγελος Αναστασιάδης μεταμόρφωσε τον ΠΑΟΚ και τον έκανε ομάδα που δείχνει ότι μπορεί να κυνηγήσει την υπόθεση τίτλος.

 O καθένας μπορεί να διαπιστώσει ότι ο φετινός ΠΑΟΚ είναι πολύ διαφορετικός σε σχέση με τον περσινό. Η πρώτη αλλαγή που έγινε με το φινάλε της περσινής σεζόν ήταν η αντικατάσταση του Γιώργου Γεωργιάδη από τον Αγγελο Αναστασιάδη, ο οποίος σιγά σιγά, χωρίς τυμπανοκρουσίες και μερικές φορές κάτω από εκνευριστική μυστικότητα άρχισε να βάζει τις βάσεις της ομάδας που παρουσιάζει σήμερα στο γήπεδο.
Στον 61χρονο προπονητή, άλλωστε, πιστώνεται στον μεγαλύτερο βαθμό το γεγονός ότι ο Δικέφαλος μετά από έξι παιχνίδια της Super League βρίσκεται στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα. Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, όμως, ας δούμε αναλυτικά τα χαρακτηριστικά που πρόσθεσε ο Αναστασιάδης στον φετινό ΠΑΟΚ και τον έχουν κάνει, τουλάχιστον στο ξεκίνημα της σεζόν, να ξεχωρίζει.
Ενίσχυση στο ελληνικό στοιχείο
Για να δημιουργηθεί ομάδα με μέλλον, είναι απαραίτητο στο ρόστερ της να υπάρχουν Ελληνες παίκτες σε καλή ηλικία, όχι, όμως, για να... σκουπίζουν τον πάγκο, αλλά για να έχουν ενεργό ρόλο. Σε κάθε παιχνίδι του ΠΑΟΚ φέτος βλέπουμε μονίμως έξι με επτά Ελληνες ποδοσφαιριστές να ξεκινούν στην ενδεκάδα και, μάλιστα, αγώνα με αγώνα να παρουσιάζονται όλο και καλύτεροι.
Ο Παναγιώτης Γλύκος, ο Γιάννης Σκόνδρας, ο Γιώργος Κατσικάς, ο Αλέξανδρος Τζιόλης, ο Φάνης Τζανδάρης, ο Στέφανος Αθανασιάδης, ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης, ακόμη και ο Κάτσε, που ναι μεν δεν είναι Ελληνας, αλλά έχει μεγαλώσει στα τμήματα υποδομής του ΠΑΟΚ, έχουν κάθε λόγο να έχουν μεγαλύτερο δέσιμο με την ομάδα και να αφουγκράζονται καλύτερα τις απαιτήσεις του κόσμου, απ' ότι ένας από τους αρκετούς αδιάφορους ξένους που έχουμε δει κατά καιρούς να περνούν από το ελληνικό πρωτάθλημα.
Παίκτες που παίζουν για πάρτι του Αγγελου
Ο Αγγελος Αναστασιάδης έχει κερδίσει με την συμπεριφορά του παίκτες, που στο τέλος της περσινής σεζόν έμοιαζαν... τελειωμένοι. Ο Κατσικάς, για παράδειγμα, που βρίσκονταν με το ένα πόδι εκτός Τούμπας, έχει κάθε λόγο να πίνει νερό στο ονομά του, αφού τον πίστεψε, του έδωσε πολύ χρόνο συμμετοχής και τον γέμισε με αυτοπεποίθηση, με αποτέλεσμα, πλέον, να συζητείται η ανανέωση του συμβολαίου του.
Στην ίδια κατηγορία μπορούν να συμπεριληφθούν οι Γλύκος, Σκόνδρας που δείχνουν αναγενημμένοι, αλλά και ο Φάνης Τζανδάρης, ο οποίος είδε τον προπονητή του να τον εμπιστεύεται και να τον ρίχνει στα βαθιά, παρά το νεαρό της ηλικίας του. Ακόμη και ο Σαλπιγγίδης, που είναι πιο έμπειρος, στηρίχθηκε από τον Αναστασιάδη σε δύσκολες περιόδους της καριέρας του και είναι φυσιολογικό η εκτίμηση να είναι αμοιβαία μεταξύ των δύο ανδρών.
Ο προσωπικός εγωισμός κάτω από την ομάδα
Ο Αναστασιάδης φρόντισε να περάσει με τον τρόπο του στα αποδυτήρια το μήνυμα "πάνω απ όλα και όλους ο ΠΑΟΚ", με αποτέλεσμα, πλέον, όλοι οι ποδοσφαιριστές να βάζουν τον προσωπικό τους εγωισμό κάτω από την ομάδα. Το κέρδος για τον ΠΑΟΚ είναι διπλό, αφενός γιατί φέτος δεν εξαρτάται από τα κέφια ενός ή δύο ταλαντούχων παικτών και αφετέρου γιατί δεν έχει την ανάγκη να χαιδεύει τα αυτιά ποδοσφαιριστών, όπως ο Στοχ, για να μένουν "ζεστοί".
Ο τεχνικός του ΠΑΟΚ ποντάρει, άλλωστε, στο ομαδικό στοιχείο, κάτι που φαίνεται και μέσα στο γήπεδο κατά την διάρκεια των αγώνων, με τις αλληλοκαλύψεις και τα μαρκαρίσματα. Πολύ συχνά βλέπουμε, εξάλλου, δύο και τρεις παίκτες ταυτόχρονα πέφτουν πάνω στον αντίπαλο, ενώ χαρακτηριστικός είναι και ο τρόπος με τον οποίο πανηγυρίζουν τα γκολ, όπου όλοι γίνονται ένα κουβάρι με τον σκόρερ.
Πολύ δουλειά στην τακτική
Το καλοκαίρι ο Αναστασιάδης δούλεψε πολύ με τους παίκτες του στη τακτική και στο αγωνιστικό πλάνο που ήθελε να εφαρμόσει στον ΠΑΟΚ. Ο 61χρονος τεχνικός βοηθήθηκε, φυσικά, και από το γεγονός ότι φέτος ο Δικέφαλος έπαιξε στα προκριματικά του Europa League και είχε χρόνο να κάνει εντατικά μαθήματα στα συστήματα που επιθυμούσε να μάθουν οι ποδοσφαιριστές του, στον τρόπο που πρέπει να αμύνεται η ομάδα, στο πρέσινγκ ψηλά, με αποτέλεσμα, πλέον, ο ΠΑΟΚ να μην εξαρτάται από την ατομική απόδοση οποιουδήποτε παίκτη.
Σωστές επιλογές στις μεταγραφές
Δεν θα μπορούσε να μην σημειωθεί ότι οι επιτελείς του ΠΑΟΚ πέτυχαν διάνα το περασμένο καλοκαίρι στις μεταγραφικές τους επιλογές. Πρώτος και καλύτερος ο Ρατς, ο οποίος με την παρουσία του έχει κάνει τον κόσμο να μην σκέφτεται, πλέον, την απουσία του Λίνο. Εκτός του Ρουμάνου και οι Μακ, Περέιρα, κούμπωσαν σε αυτά που ζητούσε ο Αναστασιάδη, ενώ ερωτηματικά, μέχρι στιγμής, αποτελούν ο Γκολάσα που έχει το ελαφρυντικό ότι ήταν τραυματίας και ο Παπαδόπουλος, ο οποίος ακόμη δεν έχει βρει ρυθμό.
Πειθαρχία
Φέτος, η διοίκηση έχει καθορίσει μία γραμμή με τον προπονητή ότι δεν θα γίνονται ανεχτά πειθαρχικά παραπτώματα. Στο ξεκίνημα της σεζόν, θυμόμαστε, εξάλλου, οτι εμειναν γι' αυτό τον λόγο εκτός αποστολής του αγώνα με την Ζίμπρου, ο Τζαβέλλας και ο Βίτορ, ενώ ο Δημήτρης Παπαδόπουλος δεν ήταν παρών στο παιχνίδι με τον Ατρόμητο. Ο Αγγελος Αναστασιάδης θέλει να επιβάλλει πειθαρχία στα αποδυτήρια, χωρίς, όμως, να "χάσει" τους παίκτες του, γι' αυτό και μετά το τέλος του ματς με τον Ατρόμητο δεν ανέφερε τι είχε συμβεί με τον Παπαδόπουλο στην προπόνηση, δύο μέρες πριν το παιχνίδι, λέγοντας, απλώς, ότι ήταν ανέτοιμος.
 
Διαβάστε περισσότερα...