Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2015

Για όλους και για όλα ο Άρνεσεν!

Ο Φρανκ Άρνεσεν μίλησε για πολλά και ενδιαφέροντα πράματα στη σημερινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο γήπεδο της Τούμπας.

Αναλυτικά:
Για τους στόχους του φετινού ΠΑΟΚ:«Όταν ήρθα εδώ σας είπα ότι ο ΠΑΟΚ είναι ένα κορυφαίο κλαμπ και στόχος του ΠΑΟΚ είναι η κορυφή. Συμμετέχουμε σε τρεις διοργανώσεις και ο στόχος σε όλες τις διοργάνωσες να πάμε όσο πιο μακριά γίνεται. Στο πρωτάθλημα ξεκινήσαμε δυστυχώς χάνοντας 4 βαθμούς. Είχαμε λίγο χρόνο να προετοιμαστούμε για την Ευρώπη και στη συνέχεια ήρθαν καινούργιοι παίκτες. Είμαι πολύ αισιόδοξος. Ο προπονητής έχει παίκτες που μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Στόχος είναι η κορυφή στο πρωτάθλημα και να πάμε όσο πιο καλά γίνεται στις υπόλοιπες διοργανώσεις».
Για το επόμενο βήμα του ΠΑΟΚ από εδώ και πέρα: «Το σημαντικό είναι να βλέπω πρόοδο και τους παίκτες να γίνονται καλύτεροι. Πήραμε αρκετούς νέους παίκτες που θα βελτιώνονται. Στόχος είναι να παίξουμε καλό ποδόσφαιρο. Μου κάνει εντύπωση η κατάσταση των αγωνιστικών χώρων στην Ελλάδα. Κάθε ομάδα θα πρέπει να παρέχει στους ποδοσφαιριστές τις καλύτερες συνθήκες για να αποδώσουν καλά. Το σημαντικό για μας είναι η πρόοδος και το καλό ποδόσφαιρο. Ως τώρα παίζουμε όμορφη μπάλα και θεωρώ πως θα τα πάμε ακόμα καλύτερα».
Για το αν ο Τούντορ έχει σηκώσει μεγάλο βάρος και τη στήριξη που θα έχει: «Ο κύριος Τούντορ είναι πολύ φιλόδοξος, έχει πειθαρχία και αυτά τα χαρακτηριστικά τα χρειάζεται ο τεχνικός του ΠΑΟΚ. Εγώ οφείλω να τον στηρίξω, έχουμε καθημερινή επικοινωνία και ο κύριος Τούντορ ξέρει ότι όλοι έχουν πίεση. Την ίδια πίεση είχε βιώσει και στη Χάιντουκ, ίσως τώρα που είναι στο εξωτερικό αυτή η πίεση να είναι μεγαλύτερη. Θα πρέπει να τον ρωτήσετε τον ίδιο αν νιώθει πίεση. Εγώ δεν νομίζω ότι νιώθει κάτι τέτοιο. Από την πλευρά μας είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με το μέχρι τώρα έργο του».
Για τα χρήματα που δαπανήθηκαν και για το μπάτζετ συγκριτικά με πέρυσι: «Δεν γνωρίζω τα ποσά που αναφέρθηκαν στον Τύπο. Ο στόχος δεν ήταν να μειώσουμε το μπάτζετ ρίχνοντας την ποιότητα. Έπρεπε να χρησιμοποιήσουμε τα χρήματα με σωστό τρόπο και να αγοράσουμε σε σωστή τιμή. Υπάρχει έντονος ανταγωνισμός για την ενδεκάδα. Συνδυάζουμε εμπειρία με νεαρούς παίκτες. Αν παίρνεις κάποιον ποδοσφαιριστή που είναι 22 χρονών δεν πετάς τα λεφτά σου, αλλά επενδύεις σε αυτόν και στη συνέχεια θα μπορείς να τον πουλήσεις με πολύ περισσότερα χρήματα. Μια τέτοια μεταγραφή είναι μία επιτυχημένη μεταγραφή. Αν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη ανάγκη να αποκτηθεί κάποιος παίκτης τότε θα το κάνουμε».
Για την μεταγραφή επιθετικού που έγινε τελευταία στιγμή και το πότε αποφασίστηκε η απόκτηση του Μπερμπάτοφ: «Η μεταγραφική περίοδος τελειώνει αρχές Σεπτεμβρίου. Κάποιες φορές χρειάζεται να φτάσεις ως εκεί. Ο κύριος Σαββίδης με ρώτησε αν θέλω να πάρω τον Μπερμπάτοφ και φυσικά ποιος δεν θα ήθελε να τον έχει στην ομάδα του. Το ερώτημα ήταν αν μπορούσαμε να τον πάρουμε. Ήταν σε διαπραγματεύσεις με δύο ομάδες στην Αγγλία και την τελευταία στιγμή καταφέραμε και τον αποκτήσαμε. Ευχαριστώ τον κύριο Σαββίδη που μας έδωσε τη δυνατότητα να τον φέρουμε στον ΠΑΟΚ. Είμαστε ευχαριστημένοι για αυτή τη μεταγραφή. Έχω παρακολουθήσει όλη την πορεία του. Είναι ένα αστέρι παγκόσμιας κλίμακας και είναι σπουδαίο να τον έχουμε στην ομάδα».
Για το αν εμπιστεύτηκε κάποιον άλλο σχετικά με την πρόσληψη του Τούντορ: «Είναι προφανές ότι στη λίστα υπήρχαν διάφορα ονόματα. Όταν συζήτησα με τον κύριο Σαββίδη ήμουν την άποψης να πάρουμε έναν νέο και φιλόδοξο προπονητή και με νοοτροπία παρόμοια με αυτή στην Ελλάδα. Όταν έχεις έναν νεαρό προπονητή φυσικά δεν υπάρχει εμπειρία. Εγώ αναλαμβάνω το ρίσκο με τον Τούντορ. Ήταν δική μου δουλειά να μάθω τη φιλοσοφία και το σχέδιό του. Εγώ αρκετά πριν ξεκινήσω τη συνεργασία μου με τον ΠΑΟΚ επεξεργαζόμουν τις επιλογές που είχα. Είναι ένα μικρό ρίσκο, αλλά ο Τούντορ έχει μεγάλη ποιότητα, ξέρει τι να κάνει και αυτό το προσόν γέρνει την πλάστιγγα υπέρ του».
Για το αν η απόκτηση παικτών από τα Βαλκάνια ήταν σχέδιο στρατηγική και το αν τον προβληματίζουν οι τελευταίοι μυϊκοί τραυματισμοί: «Σχετικά με τις μεταγραφές, όταν ξεκινάς δεν γνωρίζεις ποιος θα έρθει και από που. Ήταν δύσκολο να πάρουμε παίκτες από την Ισπανία και στην πορεία πήγαμε σε χώρες με ποδοσφαιριστές που ήθελαν να έρθουν για να μη χάσουμε κι άλλο χρόνο. Στην πορεία αυτό έγινε στρατηγική. Για τους τραυματισμούς, μέχρι τώρα δεν είχαμε πολλούς. Ο τελευταίος του Λέοβατς είναι ένα πλήγμα, αλλά συγκριτικά με πέρυσι δεν έχουμε αρκετούς. Έχουμε ένα πολύ καλό ιατρικό τιμ που ελέγχει την κατάσταση και θεωρώ πως όσοι λείπουν θα επιστρέψουν γρήγορα στους αγωνιστικούς χώρους. Οι τραυματισμοί είναι μέρος του ποδοσφαίρου».
Για τις πωλήσεις του Λούκας και του Νομπόα και για το ρόστερ που βρήκε στον ΠΑΟΚ: «Φυσικά δεν ήμουν χαρούμενος για τη φυγή του Λούκας μιας και είναι ένας εξαιρετικός ποδοσφαιριστές. Ο ίδιος όμως ήθελε να φύγει. Αυτό θα συνέβαινε, αρκεί να παίρναμε τα σωστά χρήματα. Κανείς δεν πιέζει κανέναν να υπογράψει. Εμείς το αντιμετωπίσαμε μόνο με την προϋπόθεση ότι θα παίρναμε καλά χρήματα. Το ίδιο συνέβη και στην περίπτωση του Νομπόα. Η δική μας η δουλειά είναι να βρούμε παίκτες που θέλουν να έρθουν στον ΠΑΟΚ, να γίνουν καλύτεροι και να βοηθήσουν την ομάδα. Σε ό,τι αφορά το ρόστερ, είχαμε ελλείψεις, αλλά η ποιότητα των νεαρών ήταν καλύτερη. Ο Πέλκας για παράδειγμα είναι 21 ετών και είναι μια μεγάλη ελπίδα για τον ΠΑΟΚ. Δεν απογοητεύτηκα από το ρόστερ, αλλά χριζόμασταν περισσότερους παίκτες,. Για μερικούς ίσως το ρόστερ είναι μεγάλο, αλλά χρειαζόμαστε όλους τους παίκτες μιας και έχουμε ματς κάθε τρεις και τέσσερις μέρες. Είμαστε χαρούμενοι που έχουμε μία ανταγωνιστική ομάδα.
Για το αν είναι ικανοποιημένος από τις εγκαταστάσεις του συλλόγου: «Όταν ήρθα μιλήσαμε με τον πρόεδρο και τον προπονητή για τη Νέα Μεσήβρια. Καταστρώσαμε ένα πλάνο και ρωτήσαμε τον κύριο Σαββίδη αν μπορεί να επενδύσει. Γνωρίζω ότι γεωγραφικά το προπονητικό λόγω του αέρα δεν είναι στην καλύτερη θέση. Επίσης η δεύτερη ομάδα δεν μπορεί να αγωνίζεται εκεί. Αλλάξαμε τα δύο γήπεδα πάνω από αυτό που προπονείται η ομάδα. Αυτή τη στιγμή χτίζεται φράκτης για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα του αέρα. Ο κύριος Σαββίδης ξέρω ότι είχε πλάνα να φτιάξει ένα υπερσύγχρονο προπονητικό. Θα ήταν όνειρο αν συνέβαινε. Ως τώρα, μέχρι να γίνει αυτό, είμαι χαρούμενος που ο κύριος Σαββίδης έχει βελτιώσει τις εγκαταστάσεις στη Νέα Μεσήμβρια και είμαι πολύ ικανοποιημένος γι αυτό».
Για την απόκτηση κι άλλου κεντρικού αμυντικού πλην του Μαλεζά και για τη δουλειά με τους νεαρούς παίκτες: «Μετά την απόκτηση του Μαλεζά δεν κοιτάξαμε κάτι έξτρα. Μου αρέσει πολύ που έχουμε αρκετούς νεαρούς παίκτες. Την περασμένη αγωνιστική τρεις παίκτες μας αγωνίστηκαν στην Ελπίδων και ο Κίτσιου έπαιξε με την Ανδρών. Έχουμε επίσης πολλούς παίκτες στην Κ-17. Όπως σας είχα ξαναπεί η πρώτη μου προτεραιότητα είναι η ομάδα και μετά θα ασχοληθώ με τις ακαδημίες. Ο στόχος να είμαστε μια από τις καλύτερες ακαδημίες στην Ευρώπη δεν είναι εύκολο. Έχουμε πολλά ταλέντα, καλούς προπονητές, διαθέτουμε σχολές ποδοσφαίρου σε όλη την Ελλάδα. Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε παίκτες από τα τμήματα υποδομής γιατί δεν χρειάζονται χρόνο προσαρμογής, γνωρίζοντας ποιος είναι ο ΠΑΟΚ. Είμαι πολύ ευχαριστημένος γι” αυτό».
Για το αν θα δοθεί πίστωση χρόνου στον Τούντορ: «Το ποδόσφαιρο είναι παράξενο. Δεν ξέρεις τι θα σου φέρει. Οι παίκτες δεν είναι μηχανές για να παίξουν 50 παιχνίδια στο ίδιο επίπεδο. Μερικές φορές δεν αποδίδεις καλό ποδόσφαιρο. Το σημαντικό σε τέτοια περίοδο είναι να μη χάσεις πολλούς βαθμούς. Αν ο Τούντορ δεν είναι εδώ τον Μάρτιο θα είναι μια αποτυχία για μένα. Εύχομαι ο Τούντορ να είναι εδώ και τη νέα σεζόν, κι αυτό επιδιώκεις όταν φέρνεις έναν νέο προπονητή».
Για το αν υπάρχει έλλειψη εμπειρίας στο ρόστερ και το αν υπάρχει περίπτωση να λυθούν ορισμένα συμβόλαια: «Είναι σαφές ότι χρειάζεται η εμπειρία. Οι νεαροί παίκτες μπαίνουν στην ομάδα, αλλά χωρίς τους έμπειρους δεν κερδίζεις κάτι. Στα εύκολα όλοι παίζουν. Στα δύσκολα οι έμπειροι παίκτες χρειάζονται να δώσουν λύσεις. Όταν παίρνεις έναν παίκτη 22 χρονών χρειάζεται να τους δώσεις ένα συμβόλαιο τεσσάρων ετών για να έχουν χρόνο. Αργότερα έρχεται η ευκαιρία να πουλήσεις κάποιον από αυτούς. Εμείς θέλουμε αυτοί οι παίκτες να εξελιχθούν και μετά θα έρθουν οι προτάσεις. Έπειτα θα εξετάσουμε πως θα καλυφθεί το κενό, αν θα γίνει εκ των έσω ή με μια μεταγραφή. Αν κάποιος δεν παίζει δεν είναι αποτυχία. Σίγουρα είναι απογοήτευση όταν ένας καινούργιος παίκτης δεν αποδίδει τα αναμενόμενα, αλλά πάντα βρίσκεις ένα τρόπο να συζητήσεις μαζί του για να βελτιωθεί ή να αποδείξει την αξία του σε άλλον σύλλογο αν πωληθεί».
Για το αν θεωρεί πως οι παίκτες που ήρθαν μπορούν να αντέξουν την πίεση και αν θα ψάξει πιο έμπειρους παίκτες στις επόμενες μεταγραφικές περιόδους: «Το αν ένας ποδοσφαιριστής ξέρει να διαχειρίζεται την πίεση δεν το γνωρίζεις από πριν. Όταν είσαι νέος μέσα από την πίεση βελτιώνεσαι. Οι νέοι, και ειδικά οι Έλληνες, έχουν κάποιες εμπειρίες. Δεν έχουμε πολύ νεανική ομάδα, διαθέτουμε και έμπειρους παίκτες. Οι έμπειροι παίκτες που έχουμε θέλω να είναι στον άξονα της ομάδας, που είναι κάτι κομβικό μέσα στα παιχνίδια. Θεωρώ στην άμυνα όλοι οι ποδοσφαιριστές μας έχουν εμπειρία. Τον χειμώνα δική μου δουλειά είναι να προετοιμάσω το έδαφος για τη μεταγραφική περίοδος. Ήδη εγώ και το τμήμα σκάουτινγκ βλέπουμε από τώρα παιχνίδια. Θεωρώ πως η ομάδα μας είναι πολύ καλή, θα δούμε την πρόοδο των παικτών, αν θα έχουμε τραυματισμούς και στη συνέχεια θα μιλήσουμε για τις μεταγραφές τον Γενάρη. Ελπίζω να μη χρειαστεί να κάνουμε πολλές μεταγραφές».
Για το πως θα είναι επιτυχημένο το πλάνο του: «Αν εξελίξουμε δυο παίκτες και τους πουλήσουμε με καλά χρήματα, αλλά την ίδια στιγμή δεν πάμε καλά στο πρωτάθλημα, δεν θα πρόκειται για επιτυχία. Χρειάζεται να συνδυάσουμε και τα δύο. Είναι σημαντικό να παίζεις στο Τσάμπιονς Λιγκ. Δεν είναι τυχαίο ότι τις μεγαλύτερες πωλήσεις στην Ελλάδα τις κάνει ο Ολυμπιακός γιατί τους παίκτες του τους βλέπουν ευρωπαϊκοί σύλλογοι στη διοργάνωση του Τσάμπιονς Λιγκ όπου συμμετέχει κάθε χρόνο».
Για το πως λειτουργεί στην αναζήτηση των κατάλληλων μεταγραφών: «Πάντα όταν φέρνεις έναν ποδοσφαιριστή προσπαθείς να συλλέξεις όλες τις πληροφορίες. Ωστόσο το καλύτερο είναι να τον παρακολουθήσεις ζωντανά. Ήταν δύσκολο να το κάνουμε στον βαθμό που θέλαμε το καλοκαίρι γιατί έπρεπε να ρυθμιστούν διάφορα θέματα, αλλά από εδώ και στο εξής έχουμε πολύ περισσότερο να αναλύσουμε κάθε περίπτωση παίκτη που μας απασχολεί».
Για τον τρόπο που χρησιμοποιεί την ανάλυση των στατιστικών στις μεταγραφές: «Είναι πολύ καλό που υπάρχουν τα στατιστικά, αλλά πρέπει να βλέπεις και να νιώθεις έναν ποδοσφαιριστή. Το ίδιο συμβαίνει και μέσα στην ίδια σου την ομάδα για να βελτιωθείς. Αυτές οι αναλύσεις γίνονται και στην ομάδα και στο τμήμα σκάουτινγκ. Το πιο σημαντικό είναι να μιλήσεις με έναν παίκτη και να δεις τη νοοτροπία του. Όταν τον βλέπεις να αγωνίζεται μπορείς και από εκεί να καταλάβεις τη νοοτροπία του, αν έχει φιλοδοξίες κι αν ζει για το ποδόσφαιρο».
Διαβάστε περισσότερα...