Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

Moneyball… αλά ΠΑΟΚ


Όσα συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες στον ΠΑΟΚ θυμίζουν σχεδόν απαράλλαχτα το βασισμένο σε αληθινά γεγονότα σενάριο της πρόσφατης εξαιρετικής ταινίας "Μoneyball", με πρωταγωνιστή τον Μπραντ Πιτ σε μια οσκαρική ερμηνεία από τις καλύτερες της καριέρας του.
Στα τέλη της δεκαετίας του ’90 ο Μπίλι Μπιν, πρώην παίχτης του baseball και μάνατζερ πια της ομάδας των Όκλαντ Αθλέτικς, βρίσκεται ξαφνικά προ τετελεσμένων γεγονότων, αντιμετωπίζοντας την απόφαση της διοίκησης της ομάδας του, για μεγάλες περικοπές στο μπάτζετ, λόγω οικονομικών προβλημάτων. Οι Όκλαντ χάνουν μονομιάς όλα τους τα αστέρια και είναι αναγκασμένος με ένα πολύ περιορισμένο μπάτζετ να διατηρήσει την ομάδα ανταγωνιστική.
                Μπροστά στο αδιέξοδο ρισκάρει και αποφασίζει να μην ακολουθήσει την πεπατημένη και τις παραδοσιακές μεθόδους αναστήλωσης της ομάδας του. Πάει κόντρα στο ρεύμα και προσλαμβάνει έναν ευφυή νεαρό οικονομικό αναλυτή, ο οποίος με βάση ένα πρωτοποριακό για την εποχή πρόγραμμα στατιστικών αναλύσεων, τού υποδεικνύει με ποιους φθηνούς και απαξιωμένους παίκτες της αγοράς θα αντικαταστήσει τα παλιά αστέρια, ώστε να παραμείνει εντός μπάτζετ. Οι παίκτες αυτοί είναι είτε άτεχνοι, είτε ατσούμπαλοι, είτε με κατεστραμμένα γόνατα, είτε μεγάλης ηλικίας, είτε «αιώνια» ταλέντα, είτε με κακή εξωγηπεδική φήμη, γενικά όχι θεαματικοί, αλλά αποτελεσματικοί, με κριτήριο επιλογής τις αθόρυβες επιδόσεις τους.
Το ξεκίνημα στην αρχή της σεζόν είναι άθλιο για τους Όκλαντ με 10 συνεχόμενες ήττες, εν μέσω μιας έντονης κόντρας με τον προπονητή της ομάδας, που υποδύεται ο, επίσης, εξαιρετικός Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν, ο οποίος δυσφορεί με την διαμορφωθείσα κατάσταση.
 Όταν, όμως, λόγω συγκυριών, αρχίζει και χρησιμοποιεί τους «αντιεμπορικούς» και «περίεργους», οι Όκλαντ κάνουν ένα απίστευτο σερί 21 συνεχόμενων νικών στο πρωτάθλημα, καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ που είχε άλλη ομάδα από το 1929 και φτάνουν μια… ανάσα από την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Ο Μπίλι Μπιν από εξιλαστήριο θύμα των ΜΜΕ και των οπαδών της ομάδας του, γίνεται τοπικός ήρωας στο Όκλαντ. Τελικά, έμεινε στην ιστορία ως ο άνθρωπος που τόλμησε και άνοιξε νέους δρόμους, αλλάζοντας την ιστορία του μπέιζμπολ με την βοήθεια της τεχνολογίας και της στατιστικής.
            Οι ομοιότητες με την περίπτωση του ΠΑΟΚ είναι πολλές. Στην θέση του μάνατζερ είναι ο Ζήσης Βρύζας ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με μια σκληρή οικονομική πραγματικότητα και στην θέση του αυτονόητα πολύ προβληματισμένου προπονητή ο Λάζλο Μπόλονι.
           Χωρίς τα μεγάλα αστέρια Κοντρέρας, Βιεϊρίνια (ίσως ακολουθήσει και ο Σαλπιγγίδης) και με δραστικά μειωμένο μπάτζετ, ο Βρύζας πρέπει να διατηρήσει την ομάδα ανταγωνιστική και εντός των στόχων της. Η μόνη διαφορά από  την ταινία είναι ότι ο Βρύζας μαζί με τον Θόδωρο Ζαγοράκη επέλεξαν ως μέθοδο μείωσης του μπάτζετ την προώθηση νέων Ελλήνων παικτών. Θα τα καταφέρουν;
Το εγχείρημα έχει φυσικά ασύλληπτο βαθμό δυσκολίας και είναι πάρα πολύ φιλόδοξο, αλλά ο αθλητισμός είναι διαχρονικά γεμάτος από εκπλήξεις και απρόσμενες ανατροπές δεδομένων. Θεωρώ, ότι το παράτολμο εγχείρημα των Ζαγοράκη και Βρύζα, οι οποίοι, παρεμπιπτόντως, «παίζουν το κεφάλι τους» κορόνα γράμματα, θα κριθεί στον τομέα της οργάνωσης και της ικανότητας πρόβλεψης.
Εάν οι πωλήσεις πρωτοκλασάτων, ήταν αποτέλεσμα μεθοδικού και καινοτόμου εδώ και καιρό αγωνιστικού σχεδιασμού, με οργανωμένο και σαφή πλάνο για τον τρόπο αντικατάστασής τους, το εγχείρημα έχει πιθανότητες επιτυχίας. Εάν οι πωλήσεις ήταν απλά αποτέλεσμα πανικού, λόγω οικονομικού αδιεξόδου, εκ προοιμίου το εγχείρημα είναι καταδικασμένο σε αποτυχία.  
Το μόνο που γνωρίζουμε είναι ότι επικοινωνιακά τουλάχιστον ήταν οργανωμένο σωστά. Υπό την έννοια, ότι ο κόσμος ενημερώθηκε από τους Ζαγοράκη, Βρύζα και Κωνσταντινίδη για την δύσκολη κατάσταση με ειλικρινείς τοποθετήσεις και χωρίς περιστροφές και έτσι κανείς δεν αιφνιδιάστηκε και δεν έπεσε από τα σύννεφα. 
Στο πρακτικό μέρος, που είναι και το πιο ουσιαστικό, φαίνεται ότι υπάρχει μια προεργασία και μια δεδομένη προετοιμασία από το καλοκαίρι, που αποδεικνύεται από την προώθηση, κατά την διάρκεια της σεζόν φέτος, αρκετών νέων παικτών στην 11άδα, αλλά το «κρας τεστ» είναι από δω και πέρα.
Το ρεπορτάζ λέει ότι γίνονται κρούσεις σε επιλεγμένους στόχους για αντικατάσταση του Βιεϊρίνια με αντίστοιχα ποιοτική μεταγραφή. Στόπερ δεν αναζητείται καθώς το μεταγραφικό μπάτζετ είναι μικρό και ο Μπόλονι θα περιοριστεί στην τετράδα Μαλεζά, Τσιρίλο, Κατσικά, Μπαλάφα και… ο Θεός βοηθός.
Η πώληση του Βιεϊρίνια εννοείται πως ισοδυναμεί με τεράστια και πολύ πιθανόν δυσαναπλήρωτη απώλεια για την ομάδα. Αλλά εάν αφαιρέσει κάποιος το συναίσθημα και το δει ρεαλιστικά θα αντιληφθεί ευκόλως ότι δεν ήρθε και η συντέλεια του κόσμου. Άπειρες μεγάλες ομάδες έχουν δώσει τους αστέρες τους και δεν έπαθαν τίποτα. Ο Βιεϊρίνια είναι πολύ μεγάλος παίκτης, αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι χωρίς τον Πορτογάλο ο ΠΑΟΚ θα καταποντιστεί αγωνιστικά. Μην ξεχνάμε, ότι το καλύτερο φετινό του παιχνίδι έως τώρα το έκανε στο Λονδίνο με την Τότεναμ χωρίς τον Βιεϊρίνια.  
                      Συμπερασματικά, το ριψοκίνδυνο εγχείρημα των Ζαγοράκη και Βρύζα δεν θα κριθεί σοβαρά σε ένα μήνα, ούτε σε δυο, όποια κι εάν είναι τα αποτελέσματα του ΠΑΟΚ σ’ αυτό το διάστημα. Τα πρώτα απόλυτα σαφή δείγματα γραφής θα τα έχουμε στο τέλος της σεζόν.                                                   
Διαβάστε περισσότερα...

Το "ευχαριστώ" του Βιεϊρίνια στον ΠΑΟΚ

Ο Πορτογάλος άσος έκανε τις πρώτες δηλώσεις του στην Πορτογαλία, μετά την ολοκλήρωση της μεταγραφής του στη Βόλφσμπουργκ
Δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί στον ΠΑΟΚ ο Αντελίνο Βιεϊρίνια στις πρώτες δηλώσεις του μετά τη μεταγραφή του στη Βόλφσμπουργκ. Μιλώντας στην ιστοσελίδα "maisfutebol.iol.pt" της πατρίδας του ο 25χρονος άσος είπε: 
Για τη μεταγραφή του στη Βόλφσμπουργκ: "Ηταν μια εύκολη και γρήγορα διαδικασία. Ενα μεγάλο βήμα στην καριέρα μου και είμαι πολύ χαρούμενος".
 Για την συμμετοχή του στην Μπουντεσλίγκα: "Είναι ένα σπουδαίο πρωτάθλημα και εγώ θα αντιπροσωπεύω μια ομάδα με ιστορία σε αυτό. Εχω την επιθυμία να παίξω άμεσα και να δώσω τον καλύτερο μου εαυτό στην Βόλσμπουργκ. Είμαι ικανοποιημένος από την μεταγραφή και όποιος με ζούσε ξέρει πως έψαχνα αυτή την προοπτική".
 Για τα κέρδη του ΠΑΟΚ: "Είμαι ικανοποιημένος και από τα οικονομικά οφέλη που κερδίζουν ΠΑΟΚ και Πόρτο και ειδικά για τον ΠΑΟΚ γιατί επένδυσε πάνω μου. Δεν είμαι πληγωμένος από την έλλειψη ευκαιριών στην Πορτογαλία. Εκεί οι άνθρωποι έκαναν τις επιλογές τους και εγώ ακολούθησα την καριέρα μου".
Για το κεφάλαιο Εθνική ομάδα: "Είχα κληθεί για το ματς με την Βοσνία και θα κάνω τα πάντα για να επιλεγώ για την αποστολή στο Εuro. Θα είναι ψέματα εάν πως πως δεν σκέφτηκα να παίξω στην Εθνική Ελλάδας όταν εμφανίστηκε η ευκαιρία. Ημουν πολύ περήφανος γι' αυτό, αλλά πάντα όνειρό μου ήταν να παίξω στην Εθνική Πορτογαλίας. Οταν βγήκε αυτό το σενάριο με την Ελλάδα κλήθηκα άμεσα στην Πορτογαλία. Δεν πιστεύω πως έγινε γι΄αυτό τον λόγο, εάν συνέβαινε αυτό ο Μπέντο θα με έβαζε να παίξω για ένα λεπτό για να εκμηδενίσει την πιθανότητα να παίξω στην Ελλάδα".
Ο Βιεϊρίνια ευχαρίστησε και τον Φερνάντο Σάντος για την βοήθεια που του πρόσφερε.
                                                       
Διαβάστε περισσότερα...

"Λύκος" για 3,5 χρόνια ο Βιείρίνια

Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ ανακοίνωσε επίσημα τη μετακίνησή του Πορτογάλου στη Βόλφσμπουργκ. Ποιοι είναι οι όροι της συμφωνίας για την "ασπρόμαυρη" ΠΑΕ, τον παίκτη, αλλά και την Πόρτο που έχει το 33 % των δικαιωμάτων του
 

Παίκτης της Βόλφσμπουργκ και επίσημα για τα επόμενα 3,5 χρόνια είναι ο Αντελίνο Βιείρίνια. Με μία λιτή ανακοίνωση, η ΠΑΕ ΠΑΟΚ έκανε γνωστή την πώληση του στη γερμανική ομάδα. "Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ ανακοινώνει την παραχώρηση του Adelino André Vieirinha στη Γερμανική VfL Wolfsburg" αναφέρει χαρακτηριστικό το κείμενο της ανακοίνωσης για τη μεταγραφή του Βιεϊρίνια ο οποίος θα καρπώνεται 1,3 εκ. ευρώ μικτά το χρόνο (περίπου 700.000 ευρώ), αλλά και σημαντικά μπόνους. Συγκεκριμένα, για κάθε νίκη θα βάζει στο λογαριασμό του 18.000 ευρώ και 7.000 στην ισοπαλία.
Στο πιο σημαντικό κομμάτι, αυτό που αφορά στα χρήματα που θα βάλει στο ταμείο του ο ΠΑΟΚ, μαζί με τα μπόνους συμμετοχής φθάνουν στα 4,5 εκ. ευρώ. Αν και επισήμως δεν δόθηκαν λεπτομέρειες, σύμφωνα με πληρφορίες του OlaPAOK.gr, ο ΠΑΟΚ θα εισπράξει 3,5 εκ. ευρώ άμεσα, 500.000 ευρώ αν ο Βιεϊρίνια φθάσει στις 15 συμμετοχές και άλλες 500.000 αν οι συμμετοχές γίνουν 30.
Τέλος, σε ό,τι έχει να κάνει με το κομμάτι που αφορά στην Πόρτο, ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η συζήτηση των Πορτογάλων με τη γερμανική ομάδα. Τα σχενάρια είναι δύο, όπως αναφέραμε από χθες. Είτε να κρατήσει η πορτογαλική ομάδα το 33% των δικαιωμάτων, είτε να βάλει χρήματα στα ταμεία της με το δεύτερο ενδεχόμενο να είναι το πιο πιθανό, με βάση αυτά που συζητούνταν μέχρι πριν λίγες ώρες. Το θέμα, όμως, παραμένει ανοιχτό.      
Ο Βιεϊρίνια θα είναι παρών αύριο στην Τούμπα και την Παρασκευή θα ταξιδέψει και πάλι στη Γερμανία για να ενσωματωθεί στην αποστολή της Βόλφσμπουργκ.
                                                        
Διαβάστε περισσότερα...

Τα πεπραγμένα ενός "κόνδορα"

Αφησε το στίγμα του στον ΠΑΟΚ και η αλήθεια είναι πως όσοι τον παρακολούθησαν τα χρόνια που φόρεσε την φανέλα του "Δικεφάλου" θα πρέπει να νιώθουν τυχεροί. Ο λόγος, ίσως, για τον καλύτερο αμυντικό που πέρασε ποτέ από την ομάδα, τον Πάμπλο Κοντρέρας, ο οποίος αποχωρεί από τους "ασπρόμαυρους" αφήνοντας σε όλους την άριστη εικόνα που παρουσίαζε στα περισσότερα παιχνίδια που αγωνίστηκε.
    
Ο Χιλιανός κεντρικός αμυντικός ήρθε στον ΠΑΟΚ το καλοκαίρι του 2008, ως ένας παίκτης με εμπειρία και παραστάσεις από προηγμένα πρωταθλήματα. Βέβαια, η καριέρα του δεν βρίσκονταν τότε στην καλύτερη φάση της και έψαχνε μέσω του "Δικεφάλου" την "αναγέννησή" του. Το πέτυχε, βοηθώντας παράλληλα τον ΠΑΟΚ να φτάσει σε σημαντικές επιτυχίες και αποδεικνύοντας συνεχώς τον επαγγελματισμό που τον διακατέχει.
Ευφυία
Το μυαλό της άμυνας του ΠΑΟΚ. Αυτός ίσως θα ήταν ο πιο κατάλληλος τίτλος για να χαρακτηρίσει το παιχνίδι του Πάμπλο Κοντρέρας, ο οποίος δεν ήταν ένας κεντρικός αμυντικός της σειράς που απλώς σκόπευε να απομακρύνει την μπάλα από την περιοχή, αλλά ήξερε, αυτό που λέμε, μπάλα. Και το έδειξε αρκετές φορές, είτε όταν προωθούνταν στην αντίπαλη περιοχή, είτε όταν έβγαζε την μπάλα από τα μετόπισθεν του "Δικεφάλου" με απόλυτη ψυχραιμία και εξαιρετική πρώτη πάσα. Συν τοις άλλοις βρισκόταν πάντα στη θέση που πρέπει και γνώριζε πως να κατευθύνει τους συμπαίκτες του.
111 συμμετοχές
Με την φανέλα του ΠΑΟΚ ο Χιλιανός έπαιξε 111 φορές σε πρωτάθλημα, κύπελλο και Ευρώπη, πέτυχε 6 γκολ και ήταν ένας από τους ποδοσφαιριστές που ανέβασαν επίπεδο τον "Δικέφαλο" τα τελευταία χρόνια, χωρίς, ωστόσο, να καταφέρει να κατακτήσει ένα τίτλο με τους "ασπρόμαυρους".
Επιστροφή εκεί που ανδρώθηκε
Ο Πάμπλο Κοντρέρας ετοιμάζεται να επιστρέψει στην αγαπημένη του Κόλο Κόλο, την ομάδα στην οποία ανδρώθηκε ποδοσφαιρικά. Η κακή οικονομική κατάσταση που επικρατεί στην χώρα μας και κατ' επέκταση στον ΠΑΟΚ και η ασθένεια της μητέρας του είναι οι βασικοί λόγοι που ρίχνουν τίτλους τέλους σε μια συνεργασία που θα μείνει γραμμένη στην ιστορία.
                                                   
Διαβάστε περισσότερα...

Koρυφαία η "Μπάρτσα", 1ος στην Ελλάδα ο ΠΑΟΚ


Ακόμη μία πρωτιά για την Μπαρτσελόνα που αναδείχθηκε από την Διεθνή Ομοσπονδία Ποδοσφαιρικής Ιστορίας και Στατιστικής, ως η κορυφαία ομάδα του πλανήτη. Πρώτος ελληνικός σύλλογος ο ΠΑΟΚ!
Στο Top 400 που αφορά την περίοδο από 1η Δεκεμβρίου 2010 μέχρι 29 Νοεμβρίου 2011 συμπεριλαμβάνονται εφτά ελληνικοί σύλλογοι.
Ξεχωρίζει ο ΠΑΟΚ στην 35η θέση, ενώ ακολουθούν ΑΕΚ (102η), Ολυμπιακός (144ος), Ολυμπιακός Βόλου (179ος), Παναθηναϊκός (208ος), Άρης (285ος) και Ατρόμητος (322ος).
Καλύτερη ομάδα του πλανήτη αναδείχθηκε η Μπαρτσελόνα, ενώ έπονται Ρεάλ Μαδρίτης και Βέλεζ Σάρσφιλντ.
Αναλυτικά οι 20 κορυφαίες ομάδες του κόσμου σύμφωνα με την Διεθνή Ομοσπονδία Ποδοσφαιρικής Ιστορίας και Στατιστικής.
1. Μπαρτσελόνα 322
2. Ρεάλ Μαδρίτης 316
3. Βέλεζ Σάρφιλντ 279
4. Μάντσεστερ Γιουν. 267
5. Πόρτο 256
6. Μάντσεστερ Σίτι 245
7. Μπάγερν Μον. 239
8. Ίντερ 232
9. Σάλκε 231
10. Σάντος 226
11. Ουνιβερσιδάδ Κατόλικα 224
12. Παρί Σεν Ζερμέν 222
13. Σπόρτινγκ Λισαβόνας 221
14. Λιμπερτάδ Ασουνσιόν 217,5
15. Άρσεναλ 214
16. Λίγκα Ντεπορτίβα ντε Κίτο 206,5
17. Τβέντε 204
18. PSV Αϊντχόφεν 202,5
19. Βιγιαρεάλ 200
20. Ντιναμό Κιέβο 196,5
.....................................................
35. ΠΑΟΚ 164,5
102. ΑΕΚ 119
144. Ολυμπιακός 102
179. Ολυμπιακός Βόλου 91
208. Παναθηναϊκός 85,5
285. 'Αρης 72
322. Ατρόμητος 67,5
Διαβάστε περισσότερα...