Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

Η UEFA για Τούμπα και ΠΑΟΚ

Αφιέρωμα δημοσιεύτηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, για τον πρωτοπόρο της Super League ΠΑΟΚ.
Η UEFA σε κείμενο της με τίτλο «Μύθοι, ήρωες και θρύλοι» γράφει:
«Ο ΠΑΟΚ μετράει έξι συνεχόμενες νίκες και θα μπορούσε να βάλει τέλος στην ηγεμονία του Ολυμπιακού τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Προς το παρόν βρίσκεται τρεις βαθμούς μπροστά από τους πρωταθλητές και υπάρχει η ελπίδα για κατάκτηση του τίτλου για πρώτη φορά μετά το 1985″.
Στην συνέχεια γίνεται αναφορά στην ιστορία του Δικεφάλου και κάποια από τα πρόσωπα που την σημάδεψαν.
Αναλυτικά:
Το σήμα
• Ο Δικέφαλος αετός έκανε την εμφάνισή του το 1929. Εκπροσωπεί τις ρίζες των προσφύγων που ίδρυσαν το σύλλογο, ενώ το μαύρο και το λευκό αντιπροσωπεύουν το πένθος και την ελπίδα.
Δεν έχει υποβιβαστεί ποτέ
• Ο ΠΑΟΚ είναι μία από τις τρεις ελληνικές ομάδες – μαζί με τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό – που δεν έχουν υποβιβαστεί ποτέ σε χαμηλότερη κατηγορία.
Ο πρώτος τίτλος
• Ο ΠΑΟΚ στέφθηκε πρωταθλητής μόνο δύο φορές στην ιστορία του. Η πρώτη ήταν το 1975-76, υπό τις οδηγίες του Γκιούλα Λόραντ. Ο Ούγγρος προπονητής επέστρεψε στην Τούμπα πέντε χρόνια αργότερα, αλλά υπέστη καρδιακή προσβολή κατά τη διάρκεια ενός αγώνα εναντίον του Ολυμπιακού και πέθανε στον πάγκο.
Ave Caesar
• Ο Σταύρος Σαράφης είναι ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία του ΠΑΟΚ στο πρωτάθλημα με 136 γκολ. Ο «κάίσαρας» κρέμασε τα παπούτσια του 31 ετών, το 1981, συγκλονισμένος από το θάνατο του προπονητή Λόραντ: «Δεν ήθελα να παίξω άλλο ποδόσφαιρο», είχε δηλώσει.
Ο ήρωας Κούδας
• Ο Γιώργος Κούδας πέρασε ολόκληρη την καριέρα του στον ΠΑΟΚ, γράφοντας 504 συμμετοχές. Ο Ολυμπιακός προσπάθησε να τον υπογράψει το 1966, γεγονός που οδήγησε σε μια μακρά διαμάχη μεταξύ των δύο συλλόγων και οι σχέσεις τους παραμένουν πολύ κρύες μέχρι σήμερα.
Το αφεντικό
• Ο προπονητής Άγγελος Αναστασιάδης είναι λάτρης της πειθαρχίας. Ωστόσο, μια μέρα ως παίκτης του ΠΑΟΚ, αντικαταστάθηκε από τον Λόραντ μετά από 15 λεπτά γιατί δεν είχε συμμορφωθεί με τις οδηγίες του.
Φρούριο η Τούμπα
• «Η φήμη της Τούμπας ως φρούριο, σφυρηλατήθηκε τη δεκαετία του ’70», σημειώνεται και τονίζεται, τέλος, η κακή παράδοση του Ολυμπιακού στην ΄έδρα του Δικεφάλου.
Διαβάστε περισσότερα...