Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2015

Πυρηνική βόμβα στην ΤΟΥΜΠΑ

Μπάγερ Λεβερκούζεν, Τότεναμ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Φούλαμ, Μονακό και τώρα... ΠΑΟΚ. Το sfpaokarneas.blogspot.com παρουσιάζει το προφίλ του "πολύ" Ντιμίταρ Μπερμπάτοφ με τον οποίο ο "Δικέφαλος" έριξε βόμβα μεγατόνων στο φινάλε της μεταγραφικής περιόδου.

 Hταν από τους αγαπημένους του παίκτες και διακαής πόθος του Ιβάν Σαββίδη εδώ και χρόνια, το είχε μάλιστα αποκαλύψει το καλοκαίρι του 2013 στην παρουσίαση του Χουμπ Στέφενς όταν είχε μιλήσει για πρώτη φορά δημόσια για την προσπάθειά του να προσεγγίσει Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ, τον Ντρογκμπά και τον Ροναλντίνιο.
Τον Βραζιλιάνο και τον Ιβοριανό δεν κατάφερε να τους φέρει στην Τούμπα όμως αυτό δεν απασχολεί ούτε στο ελάχιστο τους οπαδούς του ΠΑΟΚ καθώς εδώ και λίγη ώρα ο Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ δεν είναι απλά ένα (άπιαστο για πολλούς) όνειρο για την ομάδα της Θεσσαλονίκης αλλά παίκτης της.
Οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ με μπροστάρη τον Ιβάν Σαββίδη κυνήγησαν μέχρι τέλους την περίπτωση απόκτησής του και τελικά το γνωμικό "ο επιμένων νικά" βρήκε εφαρμογή στη συγκεκριμένη περίπτωση, καθώς περίπου 1,5 ώρα μετα τα μεσάνυχτα της Τρίτης απέσπασαν την υπογραφή του σπουδαίου άσου.


Το βιογραφικό του 34χρονου άσου "ζαλίζει" καθώς στα τελευταία 14 χρόνια αγωνίζεται αδιάλειπτα στα κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης (Μπάγερ Λεβερκούζεν, Τότεναμ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Φούλαμ και Μονακό) και πλέον οι Έλληνες φίλαθλοι θα μπορούν να τον απολαμβάνουν και στη δική μας "ταπεινή" Super League. Ένας παίκτης ουσιαστικα πολυτέλεια για το ελληνικό πρωτάθλημα ο οποίος ανεβάζει  φυσικά το κύρος, την ποιότητά και την οντότητα της Super League.
Το Sport24.gr σας παρουσιάζει το οδοιπορικό του Βούλγαρο άσου τον 21ο αιώνα και φυσικά στέκεται στις κορυφαίες στιγμές του στα γήπεδα της Ευρώπης:

Το αθλητικό background και τα ποδοσφαιρικά του είδωλα

Ο Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ γεννήθηκε στις 30 Ιανουαριου στο Μπλαγκόεβγκραντ, με τους γονείς του να είναι αμφότεροι αθλητές. Ο πατέρας του Ιβάν έπαιξε ποδόσφαιρο σε Πιρίν και ΤΣΣΚΑ Σόφιας ενώ η μητέρα του Μαργκαρίτα ήταν παίκτρια του χάντμπολ. Η αγαπημένη του ομάδα ήταν η Μίλαν έχοντας ως πρότυπο τον Μάρκο Φαν Μπάστεν αλλά παρακολουθώντας σε ηλικία 15 ετών την τελική φάση του Euro '96 που έγινε στην Αγγλία (συμμετείχε και η εθνική Βουλγαρίας) λάτρεψε τον Άλαν Σίρερ, μεγάλο αστέρι τότε της Νιούκαστλ. Η μητέρα του Μπερμπάτοφ αποκάλυψε λίγα χρόνια αργότερα το όνειρο του κανακάρη της να παίξει για τη Νιούκαστλ ελέω Σίρερ αλλά και το γεγονός ότι από τον θαυμασμό του προς αυτόν κοιμόταν για μία περίοδο φορώντας τη φανέλα των "καρακάξων".


Τα πρώτα του βήματα

Όπως ο πατέρας του έτσι και ο Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ έπαιξε κατά σειρά σε Πιρίν και ΤΣΣΚΑ Σόφιας (ο σκάουτ και μάνατζερ Ντίμιταρ Πένεφ τον πήγε στην δεύτερη), ενώ υπέγραψε το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο με την ομάδα της βουλγαρικής πρωτεύουσας κάνοντας μάλιστα και το ντεμπούτο του στην ηλικία των 18 ετών. Ο πρώτος του τίτλος ήταν το Κύπελλο Βουλγαρίας το 1999 ενώ τον Σεπτέμβριο του 1999 συνωμότησε συνωμώτησε το... σύμπαν για να παίξει το πρώτο του ματς στην Ευρώπη απέναντι στην ομάδα που αγάπησε μικρός, τη Νιούκαστλ. Τον Ιανουάριο του 2001 άφησε την ΤΣΣΚΑ έχοντας απολογισμό μέσα σε τρία χρόνια 38 γκολ σε 65 ματς σε όλες τις διοργανώσεις.

Έφτιαξε το όνομά του στη Μπάγερ

Πριν καν κλείσει τα 20 του χρόνια ο Μπερμπάτοφ έκανε το μεγάλο βήμα στην καριέρα του, με τη Μπάγερ Λεβερκούζεν να δαπανά 1.300.000 ευρώ και να υπογράφει τετραετές συμβόλαιο συνεργασίας μαζί του. Με έξι γκολ σε επτά συμμετοχές με τις "ρεζέρβες" της Μπάγερ ο Βούλγαρος κατάφερε να πάρει πολύ γρήγορα το εισιτήριο για την πρώτη ομάδα και στις 10 Φεβρουαρίου του 2001 πραγματοποίησε το ντεμπούτο του με τις "ασπιρίνες" σε αγώνα για τη Bundesliga απέναντι στην Κολωνία. Στο πρώτο του εξάμηνο στο Λεβερκούζεν δεν βρήκε το δρόμο προς τα δίχτυα (6 ματς) αλλά στην πρώτη του φουλ σεζόν στη "Bay Arena" (2001-02) έκανε το "ξεπέταγμα" με 16 γκολ σε 41 παιχνίδια, με το φινάλε μάλιστα να βρίσκει την γερμανική ομάδα δευτεραθλήτρια πίσω από τη Ντόρτμουντ, φιναλίστ του Κυπέλλου Γερμανίας (ήττα 4-2 από τη Σάλκε) αλλά και φιναλίστ στον τελικό του Champions League κόντρα στη Ρεάλ Μαδρίτης. Για να βρεθεί μάλιστα εκεί "καθάρισε" στο δρόμο της δύο σπουδαίους αγγλικούς συλλόγους: τη Λίβερπουλ στα προημιτελικά (σκόραρε ο Μπερμπάτοφ) και τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στα ημιτελικά! Ο "Μπέρμπα" φόρεσε τη φανέλα της Μπάγερ για πέντε συνολικά σεζόν (91 γκολ σε 201 ματς) με τα νούμερά του όσον αφορά στη Bundesliga να προκαλούν θαυμασμό: 16 γκολ το 2003-04, 20 το 2004-05 και 21 το 2005-06. Όσον αφορά στην πιο παραγωγική του σεζόν στην Ευρώπη αυτή ήταν μακράν το 2004-05 όπου σε 10 αγώνες σκόραρε 5 φορές!

Από τη Bundesliga στην Premier League

Τον Μάιο του 2006 είχε έρθει το πλήρωμα του χρόνου για το νέο βήμα, που ήταν ουσιαστικά άλμα, καθώς μετακόμισε στο κατά πολλούς  κορυφαίο πρωτάθλημα της Ευρώπης, αυτό της Premier League. Η Τότεναμ προσέφερε 10.900.000 ευρώ στη Λεβερκούζεν και ο ίδιος έγινε τότε ο πιο ακριβοπληρωμένος Βούλγαρος ποδοσφαιριστής όλων των εποχών. Στο "White Hart Lane" έμεινε για δύο σεζόν και στη δεύτερη πανηγύρισε την κατάκτηση του League Cup με τα "σπιρούνια" (πρώτος τους τίτλος μετά από εννέα χρόνια ανομβρίας) στο 2-1 κόντρα στην συμπολίτισσα Τσέλσι, με τα νούμερά του να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Βρήκε 27 φορές το δρόμο προς τα δίχτυα σε 70 αγώνες της Premier League και 12 σε 16 ευρωπαϊκά ματς ενώ συνολικά σκόραρε 46 φορές σε 102 αναμετρήσεις για την ομάδα του Βορείου Λονδίνου. Με όλα αυτά που έκανε ήταν δύσκολο να μην κεντρίσει το ενδιαφέρον άλλων συλλόγων και τότε εμφανίστηκε στο δρόμο του η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Έτοιμος για παραστάσεις στο "Θέατρο των ονείρων"

Ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον έβαλε στο σημάδι τον Βούλγαρο άσο το καλοκαίρι του 2008 μετά από την εξαιρετική διετία του στην Τότεναμ και την τελευταία ημέρα των μεταγραφών στην Αγγλία (1/9) έκανε την κίνηση-ματ, δίνοντας 30.750.000 ευρώ στους Λονδρέζους και υπογράφοντας τετραετές συμβόλαιο με τον παίκτη. Στην πρώτη του σεζόν στο "Old Trafford" βρήκε το δρόμο προς τα δίχτυα 14 φορές (9 για την Premier League) και στο φινάλε της έγραψε ιστορία καθώς έγινε ο πρώτος Βούλγαρος ποδοσφαιριστής που κατακτάει πρωτάθλημα Αγγλίας. Παρά τα σενάρια περί αποχώρησής του που είχαν φουντώσει το καλοκαίρι του 2010 ο Μπερμπάτοφ έμεινε καθώς απολάμβανε τη στήριξη του Άλεξ Φέργκιουσον και στις 19 Σεπτεμβρίου έζησε μία από τις ωραιότερες στιγμές του με την κόκκινη φανέλα σκοράροντας και τα τρία τέρμα της Γιουνάιτεντ στο εντός έδρας ντέρμπι με τη Λίβερπουλ (3-2). Το ένα μάλιστα γκολ του, αυτό που σημείωσε με εντυπωσιακό "ψαλίδι" κόντρα στον Ρέινα, ήταν υποψήφιο για "Goal of the Season" ενώ έγινε ο πρώτος παίκτης μετά από 64 ολόκληρα χρόνια που σημείωνε χατ-τρικ κόντρα στην μεγαλύτερη αντίπαλο των "κόκκινων διαβόλων" στο Νησί.

Τον Νοέμβριο του 2010 έβαλε το όνομά του για μία ακόμα φορά σε λίστα με ρεκόρ καθώς σκόραρε πέντε γκολ κόντρα στη Μπλάκμπερν σε ματς για την Premier League, κάτι που στη συγκεκριμένη διοργάνωση το έχουν πετύχει μόνο άλλοι τρεις παίκτες: οι Άλαν Σίρερ, Άντι Κόουλ και Τζερμέιν Ντεφόου. H μεγαλύτερη πάντως διάκριση για τον Μπερμπάτοφ ήρθε στο φινάλε της σεζόν όπου με 20 γκολ ενεργητικό μοιράστηκε τον τίτλο του πρώτου σκόρερ στην Premier League μαζί με τον πρώην συμπαίκτη του στη Γιουνάιτεντ, Κάρλος Τέβες, ο οποίος έπαιζε πλέον για τη Μάντσεστερ Σίτι. Στις 22 Δεκεμβρίου του 2011 σκόραρε σε ματς πρωταθλήματος κόντρα στη Φούλαμ έχοντας μπει ως αλλαγή, φτάνοντας έτσι τα 50 γκολ με τους "κόκκινους διαβόλους" σε όλες τις διοργανώσεις (50ος παίκτης στην ιστορία της Γιουνάιτεντ που πέτυχε κάτι τέτοιο) ενώ τέσσερις ημέρες αργότερα πανηγύρισε το τέταρτο χατ-τρικ του στην Premier League με τη φανέλα της Μάντσεστερ στο 5-0 επί της Γουίγκαν.
Το καλοκαίρι του 2012 ο Βούλγαρος αποχαιρέτησε τη Μάντσεστερ μετά από 4 χρόνια παρουσίας (και μετά από παρατεταμένη γκρίνια των οπαδών που ήθελαν έναν παίκτη με μεγαλύτερο "εκτόπισμα" και ειδικό βάρος από τον ίδιο), διάστημα στο οποίο πέτυχε 56 γκολ σε 149 ματς, κατέκτησε 6 τίτλους (2 πρωταθλήματα, 1 League Cup, 1 Διηπειρωτικό, 1 Community Shield) και ήταν μέλος μίας ομάδας που αγωνίστηκε δύο φορές στον τελικό του Champions League (2009, 2011).

Επιστροφή στην αγγλική πρωτεύουσα

Ο Μπερμπάτοφ δεν είχε... ξεμπερδέψει με το Λονδίνο και τέσσερα χρόνια μετά την αποχώρησή του από την Τότεναμ γύρισε στην αγγλική πρωτεύουσα, αυτή τη φορά για λογαριασμό της Φούλαμ, η οποία τον εμπιστεύτηκε στα 31 του χρόνια για να την βοηθήσει στην επίθεση και υπέγραψε μαζί του διετές συμβόλαιο. Η πρώτη του σεζόν στο "Craven Cottage" ήταν εντυπωσιακή καθώς πέτυχε 15 γκολ στην Premier League ενώ σκοράροντας σε τέσσερα διαδοχικά ματς πρωταθλήματος έγινε ο πρώτος παίκτης της Φούλαμ που είχε να επιδείξει αυτό το επίτευγμα μετά τον Στιβ Μαλμπράν το 2003.
Πάντως το γκολ του εκείνη τη σεζόν που συζητήθηκε πιο έντονα ήταν αυτό κόντρα στη Σαουθάμπτον (26 Δεκεμβρίου 2012) όπου αφού είχε σκοράρει έβγαλε τη φανέλα του για να δείξει μία άλλη με το εξής μήνυμα: "Keep calm and pass me the ball" ("Ηρεμήστε και περάστε μου τη μπάλα")! Η κίνηση αυτή δεν άρεσε... ιδιαίτερα στον προπονητή του Μάρτιν Γιολ ο οποίος είπε αμέσως μετά "αυτό που έκανε δεν ήταν και το έξυπνο πράγμα που θα μπορούσε να κάνει".

Στο Πριγκηπάτο ως αντί-Φαλκάο

Αν και είχε υπογράψει συμβόλαιο για δύο χρόνια με τους Άγγλους δεν το εξάντλησε καθώς τον Ιανουάριο του 2014, λίγο πριν εκπνεύσουν οι μεταγραφές, η Μονακό του Κλάουντιο Ρανιέρι κινήθηκε αστραπιαιά και έκλεισε τον Μπερμπάτοφ για να καλύψει το κενό στην επίθεση του τραυματία Φαλκάο. Ο Βούλγαρος άσος τελείωσε τη σεζόν με 6 γκολ σε 12 ματς πρωταθλήματος και τον Μάιο ανανέωσε για έναν ακόμα χρόνο τη συνεργασία του με τους Μονεγάσκους. Πέρυσι δεν είχε τόσο καλή σεζόν καθώς έμεινε στα 7 γκολ σε 26 αγώνες της Ligue 1 (έφτασε πάντως με την ομάδα του Λεονάρντο Ζαρντίμ μέχρι τα προημιτελικά του Champions League, αποκλείοντας μάλιστα στη φάση των "16" την Άρσεναλ) και στις αρχές του περασμένου Ιουνίου η Μονακό αποφάσισε να μην ανανεώσει το συμβόλαιό του. Εξέδωσε πάντως ανακοίνωση που τον ευχαρίστησε "για τον χαρακτήρα, τον επαγγελματισμό και το σπουδαίο ταλέντο του" ενώ ο πρόεδρος Βασίλιεφ πρόσθεσε: "Είναι αναμφισβήτητα ένας από τους μεγαλύτερους στράικερς που έχουν παίξει για τη Μονακό. Είμαστε υπερήφανοι για αυτά που έφερε στο σύλλογο και του ευχόμαστε τα καλύτερα για το μέλλον".

Η πορεία του στην εθνική Βουλγαρίας

Πέρα από τη μεγάλη ποδοσφαιρική του διαδρομή σε συλλογικό επίπεδο ο Μπερμπάτοφ υπηρέτησε για 11 χρόνια, από το 1999 μέχρι το 2010, το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας, ενώ από το 2006 και μετά φορούσε το περιβραχιόνιο του αρχηγού. Πήρε μέρος μόνο σε ένα μεγάλο ποδοσφαιρικό τουρνουά (Euro 2004), ωστόσο μπορεί να φουσκώνει με  υπερηφάνεια για το γεγονός πως φιγουράρει στην κορυφή του πίνακα των σκόρερ στην ιστορία της εθνικής Βουλγαρίας με 48 γκολ (σε 77 ματς), ένα περισσότερο από τον Χρίστο Μπόνεφ. Επιπλέον έχει κερδίσει τον τίτλο για τον Βούλγαρο Ποδοσφαιριστή της χρονιάς 7 φορές, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ στην ιστορία της χώρας (ακολουθεί με 6 κατακτήσεις ο Χρίστο Στόιτσκοφ).


Μπερμπάτοφ, ο απόλυτος σταρ της Τούμπας

 

  sport24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου