Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016

Ο ΠΑΟΚ αντέχει! Ο ΟΣΦΠ αντέχει;

 Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον διάβασα στο ρεπορτάζ του SDNA… “Η Εκτελεστική Επιτροπή της FIFA αποφάσισε να στείλει επιστολή στις ελληνικές αρχές, υπογεγραμμένη από την FIFA και την UEFA, ζητώντας να ανακαλέσει την απόφαση ματαίωσης του Κυπέλλου Ελλάδας εντός δύο εβδομάδων από τη στιγμή που θα κοινοποιηθεί αυτή η απόφαση. «Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, τα αρμόδια όργανα της FIFA θα εξετάσουν κυρώσεις», αναφέρει η σχετική απόφαση της FIFA”.

 Μάλιστα. Απειλεί ο… νταβατζής του Ελληνικού ποδοσφαίρου. Η FIFA του Τζιάνι Ινφαντίνο. Και ποιες θα είναι οι κυρώσεις; Πιθανότατα η αποβολή των ελληνικών ομάδων από τα ευρωπαικά κύπελλα της νέας περιόδου. Ε, και; Τι έγινε δηλαδή αν δεν συμμετέχουν οι ελληνικές ομάδες στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις;
 Αν είναι να επέλθει επιτέλους η κάθαρση στο ελληνικό ποδόσφαιρο, και ένα και δυο χρόνια να μην δω ελληνικές ομάδες στην Ευρώπη, δεν θα με πειράξει καθόλου. Και το εννοώ. Στο κάτω - κάτω της γραφής, το μεγάλο πρόβλημα θα το αντιμετωπίσει ο Ολυμπιακός. Η ομάδα του Πειραιά «καίγεται» για τα 30.000.000 ευρώ των εισπράξεων του Champions League. Ποσό που εισπράττει σχεδόν κάθε χρόνο με τις… πλάτες της ΕΠΟ, του Σπάθα, του Δημητρόπουλου, του Μάνταλου, του Καλογερόπουλου, του Παππά, του Αρετόπουλου και των υπολοίπων –πάντα πρόθυμων να εξυπηρετήσουν- παιδιών.



Φαντάζεστε να ετοιμάσει ομάδα για την επόμενη περίοδο ο Ολυμπιακός χωρίς τα 30.000.000 ευρώ (μπορεί να είναι και περισσότερα) του Champions League; Αντέχει άραγε; Αντέχει να δημιουργήσει ανταγωνιστική ομάδα χωρίς το παραδάκι που κατ΄ αποκλειστικότητα εισπράττει από την UEFA κάθε χρόνο;
Ο ΠΑΟΚ αντέχει. Έτσι κι αλλιώς δεν χάθηκε και ο κόσμος αν δεν εισπράξει τα 3 έως 5.000.000 ευρώ που του αναλογούν από την συμμετοχή του στο Europa League. Το μπάτζετ πάνω κάτω θα είναι το ίδιο. Φαντάζομαι αντιλαμβάνεστε την διαφορά. Αντιλαμβάνεστε ότι δεν πρόκειται να χρηματοδοτήσει ο Μαρινάκης την χασούρα των 30.000.000 ευρώ και θα αναγκαστεί να δημιουργήσει ομάδα με το μισό μπάτζετ. Χωρίς τις εισπράξεις δηλαδή του Champions League.
 Θα κλείσει αυτόματα η οικονομική ψαλίδα που χωρίζει τον Ολυμπιακό όχι μόνο από τον ΠΑΟΚ αλλά και από ΑΕΚ – Παναθηναϊκό. Τότε θα δούμε πόσο απίδια χωράει ο σάκος και θα καταλάβουν όλοι πόσο χοντρό παιχνίδια παίζεται στις πλάτες του ελληνικού ποδοσφαίρου. Τότε θα δούμε αν το μότο του Κυρ Σάββα… «επενδύστε, φτιάξτε ομάδες» θα έχει εφαρμογή και για το αφεντικό του. Καθόλου δεν θα με πειράξει αν οι κυρώσεις αγγίξουν και την εθνική ομάδα. Ετσι κι αλλιώς έχει μείνει εκτός EURO 2016. Αν της στερήσει η FIFA το δικαίωμα να συμμετέχει στην προκριματική φάση του παγκοσμίου Κυπέλλου 2018 απλά θα επέλθει οικονομική καταστροφή για την ΕΠΟ. Χωρίς τα έσοδα των τηλεοπτικών δικαιωμάτων, των εισιτηρίων από τους εντός έδρας αγώνες και κυρίως τα έσοδα που προκύπτουν από τους χορηγούς, ο Γκιρτζίκης και η παρέα του, θα αναγκαστούν να εξαφανιστούν από την ΕΠΟ πριν καλά – καλά το καταλάβουμε.

Ίσως τελικά οι κυρώσεις με τις οποίες απειλεί η FIFA το ελληνικό ποδόσφαιρο, να προσφέρουν την λύση που επί χρόνια αναζητάμε εντός συνόρων χωρίς αποτέλεσμα. Αν επιμένει στην απόφαση του ο Υφυπουργός Σταύρος Κοντονής και το Κύπελλο δεν ολοκληρωθεί, θα έχουμε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να δούμε μέχρι που θα φτάσει η παγκόσμια ομοσπονδία ποδοσφαίρου και ποια θα είναι τα αποτελέσματα των αποφάσεων της.
Να είστε βέβαιοι ότι ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, Παναθηναϊκός και όλες οι υπόλοιπες ομάδες της Superleague θα βγουν κερδισμένες από την διαδικασία. Οι χαμένοι πιθανού αποκλεισμού των ελληνικών ομάδων και της εθνικής από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις θα είναι ο Ολυμπιακός και η ΕΠΟ. Το θέμα είναι οικονομικό και θα πονέσουν τόσο πολύ που δεν θα καταφέρουν να ανταποκριθούν.
Δεν πρόκειται να κλάψω αν δεν δω για ένα ή δυο χρόνια τις ελληνικές ομάδες και την εθνική, στην Ευρώπη. Μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελέσει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για πλήρη κάθαρση του ποδοσφαίρου, χωρίς μπαμπούλες και νταβατζήδες πάνω από το κεφάλι μας. Μπαμπούλες και νταβτζήδες που αποδεδειγμένα εξυπηρετούν συμφέροντα συγκεκριμένης απόχρωσης. Και δεν το γράφω εγώ. Δεν το γράφει το SDNA. Το αναφέρουν καθημερινά δεκάδες δημοσιεύματα του ευρωπαικού Τύπου. Ο κόσμος το έχει τούμπανο, κι εμείς κρυφό καμάρι, με λίγα λόγια!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου